Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Kullanıldığı Alanlar Konu Anlatımı

Günümüzde teknolojiyi hayatın her alanında kullanabiliyoruz. Günlük yaşamımızda televizyon izleyebiliyor, fotoğraf çekebiliyor, telefonla konuşabiliyor, günlük işlemlerimizi daha kolay bir şekilde yerine getirebiliyoruz. Bunların dışında bilişim teknolojileri, daha bir çok alanda karşımıza çıkmaktadır.

Eğitim Alanında: Okullarda bilişim teknolojileri laboratuvarlarının artması ve fatih projesi ile dağıtılan tablet bilgisayarlar ve sınıflara kurulan akıllı tahtalar ile artık teknoloji ile eğitim birbirinden ayrılmayan iki unsur haline gelmiştir.

Kitaplar dolusu bilgi, bellekler ve disklerle küçücük alana taşınabilmektedir. Bu sayede ortamdan bağımsız eğitim anlayışı hızla gelişmekte ve online eğitim kurumları sayısı da giderek artmaktadır. Korona virüs salgınında okullarda eğitime ara verilmesiyle uzaktan eğitim sistemleri ile online sınav sistemleri eğitimde kalıcı hale gelmiştir.

Bilişim teknolojileri eğitimin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.

Bankacılık Alanında: Artık bankalardaki neredeyse tüm bilgiler bilgisayarlarda tutulmakta ve işlemler online olarak gerçekleşebilmektedir. Dünyanın çok uzak yerinden yatırılan para kısa sürede elimizde olmaktadır. Bankamatikler ile istediğimiz saatle para çekebilmekte, banka kartları ile para taşıma derdi olmadan her yerden alışveriş yapabilmekteyiz.

Sağlık Alanında: Artık muayene olmak için sabah erkenden sırada bekleyip fiş alma derdi bitmektedir. Bilgisayar ortamında ya da telefonla kolaylıkla muayene için randevu alınabilmektedir. Tüm hasta bilgileri sadece T.C. kimlik numara ile edinilebilmektedir. Bunun yanında MR cihazı gibi tıpta kullanılan bir çok cihaz bilgisayarlar ile yönetilmektedir.

Bilgisayarlar, sağlık alanında bir çok amaç için kullanılmaktadır.

Ulaşım Alanında: Online bilet alımları ile artık bir bilet için otogara gitme derdi bitmiştir. Ayrıca GPS sayesinde bir adrese gideceğin yolu bilmesen bile adresi GPS ile işaretleyip bulunduğun noktadan o adrese ulaşmak mümkün artık. Bununla birlikte trafik yoğunluğu vs. artık an an bilinebilmektedir.

Turizm ve Otelcilik Alanında: Bilişim teknolojileri sayesinde tatilde kalacağımız otelleri seçip önceden yer ayırtabiliyor ve dilersek iptal edebiliyoruz.

Güvenlik ve Savunma Alanında: Artık tüm şehirler, bankalar, dükkanlar vs. her biri güvenlik kameraları ile izlenebilmekte ve bir olay olduğunda olaya dahil olanların kimlikleri kolayca tespit edilebilmektedir. Ayrıca savunma sanayiinde kullanılan füze, roket, İHA, insansız deniz ve kara aracı gibi bir çok araç bilgisayarlarla yönetilmektedir.

Gazetecilik ve Matbaacılık Alanında: Basılmakta olan gazete, dergi, afiş ve broşürler grafik tasarım programlarıyla düzenlenmekte ve matbaa yazılımlarıyla istenilen boyut ve kalitedeki kağıtlara bilgisayarlar aracılığı ile basılmaktadır. Günümüzde gazete ve dergiler yerini yavaş yavaş online gazetelere bırakmıştır. Dergilerin büyük bir bölümü online ortama taşınmış ve basılı yayınlarını durdurmuşlardır. Ayrıca online gazetecilik sayesinde haberlere bir gün sonra değil anında ulaşabilmekteyiz.

Bilişim teknolojileri turizmden savunmaya, gazetecilikten matbaacılığa kadar bir çok alanda kullanılmaktadır.

İletişim ve Haberleşme Alanında: Artık telefonlar yaşlısı genci herkesin cebinde. İnsanlar ulaşmak istedikleri kişiye saniyeler içinde ulaşabiliyor. Eskiden mektup örneğindeki gibi yazıyla iletişim kuruyorken şimdi sesli hatta görüntülü iletişim kurabiliyoruz.

Alışveriş ve Ticaret Alanında: Online alışveriş siteleri ile yüzlerce km uzaklıkta merkezi bulunan ya da ülkemizde bulunmayan bir ürüne dahi kolaylıkla ulaşabiliyoruz. Bunun yanında AVM ve marketlerde bulunan barkod okuyucular ile ürün bilgilerini öğrenme, stok sayısı güncelleme ve ürün satışı kolayca yapılabilmektedir.

Alışveriş ve e-ticaret sistemleri, bilgisayarlar sayesinde hızla gelişmektedir.

Sinema ve Televizyon Alanında: Özellikle animasyon alanında büyük gelişmeler yaşanmıştır. Eskiden çizgi filmleri sadece çocuklar izlerken günümüzde o kadar kaliteli animasyonlar yapılmaktadır ki yaşlısı genci serilerini takip etmektedir. Hemen hemen her animasyon filminin de 3 boyutlu teknolojiyle izlenime sunulması ayrı bir hizmettir. Sadece animasyon değil film sektörü de teknolojik gelişmeleri yakından takip edip kullanmaktadır.

Mühendislik ve Mimarlık Alanında: Özellikle mühendislik işlemleri bilgisayar içerisine girmiş, tüm hesaplamalar bilgisayar sayesinde kolay ve hatasız bir şekilde yapılmaktadır. Aynı işlemler mimarlık alanlarında da kullanılarak yapı projeleri kâğıt üzerinde değil bilgisayar üzerinde yapılarak daha gelişmiş binalar yapılabilmektedir.

Sanayi ve Üretim Alanında: Artık üretimde teknoloji sayesinde daha az maliyetle daha fazla ürün elde edilebiliyor. Hem zamandan hem de emekten büyük oranda kar ediyoruz.

Tarım ve Hayvancılık Alanında: Gelişen teknoloji ile birlikte insanların varoluşundan itibaren süregelen tarım ve hayvancılıkta üretim ve verim hızla artmıştır. Günümüzde süt sağma sistemleri, drone ile ilaçlama, akıllı sulama sistemleri gibi bir çok yöntem bilişim teknolojileri sayesinde kullanılmaktadır.

Bilişim teknolojileri sayesinde tarım ve hayvancılık alanında verim artmıştır.

Sosyal Medya Alanı: Sosyal medya ile aynı anda yüzlerce arkadaşımız ile iletişime geçebiliyoruz. Ne düşündüğümüzü tüm çevremize yayabiliyoruz.

Bilişim Teknolojilerinin Kullanıldığı Diğer Alanlar: Yukarıda saydığımız alanlara ek olarak hukuk, telekomünikasyon, tasarım, kamu, reklamcılık ve günlük yaşam alanlarını da bilişim teknolojilerinin kullanıldığı alanlar olarak belirtebiliriz.

Bilginizi test etmek istermisiniz >> Online Sınav

Konu ile ilgili hazırladığımız oyunu oynamak için TIKLAYINIZ

Konu ile ilgili sunu dosyasına ulaşmak için TIKLAYINIZ

Konu ile ilgili çalışma kağıdını indirmek için TIKLAYINIZ

Bu içeriğimize tepkiniz ne oldu? Beğendiyseniz yorum yapıp paylaşmayı unutmayın!
+1
11
+1
3
+1
1
+1
1
+1
0
+1
5
+1
2