Bilgisayarınıza format atarken veya açılışta no operating system found ya da işletim sistemi bulunamadı gibi bir hata alıyorsanız bu yazımızda bu uyarının çözümünden bahsedeceğiz.
Çözüm yolu sunacağımız hata bilgisayar çalışmaya başladığında alınan “Error 1962: No operating system found. Boot sequence will automatically repeat” uyarısıdır. Bu uyarının Türkçesi “Hata 1962: İşletim sistemi bulunamadı. Önyükleme sırası otomatik olarak tekrarlanacak” ‘tır. Error 1962 hatası genellikle Lenovo bilgisayarlarda görülmektedir. Ancak diğer marka ve modeller için de aynı çözüm yolunu deneyebilirsiniz.
Hatanın anlamı şudur. Sistem bilgisayarınızda yüklü olan işletim sistemine ulaşamıyor ya da sisteminizde herhangi bir işletim sistemi yüklü değil. Eğer bir işletim sistemi yüklü değilse bir işletim sistemi yüklemekten başka çareniz maalesef bulunmuyor . Fakat daha önce işletim sistemi yüklü olan bir bilgisayar için bu hatayı alıyorsanız aşağıdaki çözüm adımlarını uygulayınız.
Çözüm Yolu
Sistemin, işletim sisteminizi bulamamasının sebebi, işletim sisteminin yüklü olduğu sabit diskinizi görmemesi olabilir. Bunu öğrenmenin yolu da BIOS ekranındaki bilgilerdir. Aşağıda yer alan 1, 2 ve 3. adımları bunu öğrenmek için kullanın. Ardından bu bilgiye göre hata çözümü için 4, 5, 6 ve 7. adımları uygulayın.
1.Adım
BIOS ekranınızı açın. Bunun için CTRL + ALT + DEL tuşlarına birlikte basarak bilgisayarınızı yeniden başlatın. Ardından BIOS ekranını açmak için klavyeden ilgili tuşunuza bir kaç kez basın. Bu tuş, bilgisayarlarda marka ve modele göre değişmektedir. Genellikle F1, F2, Delete ve Enter tuşları kullanılır.
2.Adım
BIOS ekranının Main sekmesinin altındaki “System Summary” seçeneğini açın. Bunun için yön tuşlarını ve Enter tuşunu kullanabilirsiniz.
3.Adım
Açılan ekranda SATA Drive 1 karşısında None yazıyorsa sisteminiz sabit diskinizi görmüyor demektir. Eğer görmüyorsa 4. Adımdan devam edin. Eğer sabit diskinizin adını ya da model numarasını görüyorsanız 5. Adımdan devam edin.
4.Adım
Eğer sisteminiz sabit diskinizi görmüyorsa sabit diskinizi ana karta bağlayan kablolarda sorun olması muhtemeldir. Bunun için kasanızı sökün ve kablolarınızı kontrol edin. Ayrıca RAM’inizi de kontrol etmenizde fayda var. RAM’ i yuvasından çıkarın, soketine denk gelen yerleri dikkatlice parmağınızla silin ve geri takın.
5.Adım
Eğer sisteminiz sabit diskinizi görüyorsa BIOS ekranının üst bölümünde yer alan Startup sekmesine gelin. Bu ekranda Primariy Boot Sequence seçeneğine girerek sabit diskinizin en üstte yer aldığından emin olun. Eğer en üstte değil ise + tuşu ile diskinizi en üste alın.
6.Adım
Daha sonra Esc tuşuyla geri gelip yine Startup sekmesi altında yer alan CSM seçeneğini “Enabled” yapıyoruz. Ardından Boot Mode seçeneğini “Auto” ve Boot Priority seçeneğini de “UEFI First” olarak ayarlıyoruz.
7.Adım
Bu işlemleri yaptıktan sonra F10 tuşuna basarak gelen uyarıdan Yes seçeneğini seçip ayarlarımızı kaydetmeyi ve bilgisayarı yeniden başlatmayı sağlıyoruz.
Tüm bu adımları dikkatlice ayarlayıp kaydettiğinizden eminseniz sorununuz düzelecektir. Bu konuyla ilgili şu içeriğimizi de inceleyin. The file is possibly corrupt Siyah Ekran Hatası ve Çözümü
Ayrıca menümüzden ulaşabileceğiniz “Çözüm Önerileri” başlığı altında bir çok çözüm yöntemini ve “nasıl yapılır?” içerikleri de ilginizi çekecektir.