1. Haberler
  2. Konu Anlatımları
  3. Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Temel Kavramları

Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Temel Kavramları

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Temel Kavramları Konu Anlatımı

Veri, enformasyon, bilgi, bilişim, teknoloji, iletişim, bilişim teknolojileri, e-ticaret, internet ve bilgi toplumu gibi bir çok terimini günlük hayatımızda da bir çok kez duyuyoruz. Gelin bu kavramların tanımlarının neler olduğunu ve birbirleri ile ilişkilerini inceleyelim.

Dilerseniz konumuzu bitirdikten sonra sizler için hazırladığımız çengel bulmacamızı buraya tıklayarak çözebilir ve bilginizi test edebilirsiniz.

Veri Nedir?

Veri, bir olgu, nesne, olay veya durum hakkında ham ve işlenmemiş bilgilerdir. Başka bir deyişle, veri bir anlam taşımayan ham bilgiler kümesidir.

Örneğin, sayılar, metinler, görüntüler, ses dosyaları ve semboller veri olarak kabul edilir. Veriler tek başlarına bir anlam ifade etmeyebilir, ancak analiz edilip işlendiklerinde anlam kazanırlar ve bilgiye dönüşürler.

Enformasyon Nedir?

Enformasyon, işlenmiş verilerin anlamlı hale getirilmiş ve bağlama oturtulmuş halidir. Veriler analiz edilip düzenlenerek belirli bir anlam taşıyan, karar almaya veya bilgi edinmeye yönelik kullanılabilir bilgiye dönüştüğünde enformasyon olur.

Örneğin, ham veri olarak bir sıcaklık ölçümü yalnızca bir sayı iken, belirli bir yer ve zamana göre analiz edilip yorumlandığında, o bölgedeki hava durumu hakkında bilgi sağlayan bir enformasyon haline gelir.

Bilgi Nedir?

Araştırma, gözlem ve öğrenme yoluyla elde edilen her türlü öngörü, gerçek ve algının tümüne bilgi denir. Bilgi, karşımıza çıkan olayları anlamamıza olanak sağlayan, aynı zamanda da insanların ve organizasyonların etkin bir şekilde çalışmaları için gerekli olan işaret ve kodlamalardır.

Günümüzde değişik kaynaklardan yararlanarak üretilen ve değişik amaçlar için tüketilen bilgilerin “bilgi” olabilmesi için bazı özellikler taşıması gerekmektedir. Bu özellikler şunlardır:

  • Bilginin bir amacı olmalıdır.
  • Bilgi güncel ve doğru olmalıdır.
  • Bilgi istenilen zamanda kolayca ulaşılabilir olmalıdır.
  • Bilginin değeri olmalıdır ve bilgi paylaşılabilir bir ortamda bulunmalıdır.

Bilgi Toplumu Nedir?

Bilgi toplumu, bilgi kullanımının yaygınlaştığı ya da insanların bilgiye ulaşmasının kolaylaştığı bir toplumdur. Bilgi toplumunun amacı bilginin üretilmesidir.

Bilgi toplumu olmak; evde, iş yerinde bilgisayarı olmak, hatta elindeki cep telefonu ve dizüstü bilgisayar ile dünyanın her köşesine ulaşabilmek değildir. Bilgi toplumu olmak, bilginin sorun çözme ve karar verme sürecindeki değerine ve gücüne inanan, bilginin hazırlanışında ve elde edilişinde bir maliyeti olduğunu kabul eden, gizliliğine saygı gösteren ve bununla birlikte bilgiyi toplayıp kaydetmeye özen göstererek onu zamanında güncelleyen ve kontrol eden en önemlisi gerektiğinde paylaşan bireylerden ve kurumlardan oluşmak demektir.

Bilişim Nedir?

Bilginin toplanması, işlenmesi, değerlendirilmesi, dağıtımı ve kullanımı ile ilgili faaliyetlerin tümü bilişim olarak tanımlanabilir.

Ham verilerin işlenerek anlamlı bir hale dönüştürülmüş şekline bilgi; sonuçlarının ise derlenip işlenmesi ve ilgili kişilerin kararlarına ve planlarına ışık tutabilecek şekle sokulması, hızlı, kolay ve her tür forma dönüştürülmesi mümkün bir erişim sağlayacak şekilde iletilip paylaştırılması bilişim olgusunu ifade etmektedir.

Teknoloji Nedir?

Teknoloji, insan hayatını kolaylaştırmak, ihtiyaçları karşılamak veya sorunlara çözümler bulmak amacıyla bilgi, beceri ve araçların kullanılmasıdır. Teknoloji, günlük yaşantımızdan sanayiye, eğitimden sağlığa pek çok alanda kullanılır. Özünde, teknolojinin amacı, işleri daha verimli, hızlı veya etkili hale getirmektir.

Bilişim Teknolojisi Nedir?

Bir bilginin toplanmasını, bu bilginin işlenmesini, bu bilginin saklanmasını ve gerektiğinde herhangi bir yere iletilmesi ya da herhangi bir yerden bu bilgiye erişilmesini otomatik olarak sağlayan teknolojiler bütünü olarak tanımlanabilir.

Bilişim teknolojileri genellikle donanım, yazılım, ekipman ve hizmetler olarak dört temel bileşenden oluşur. Bu kavramların her biri, bilişim teknolojilerinin sağladığı işlevlerin temelini oluşturur.

Donanım: Bilgisayarlar, sunucular, ağ cihazları ve diğer fiziksel bileşenler gibi cihazları kapsar. Donanım, bilişim sistemlerinin fiziksel altyapısını sağlar.

Yazılım: İşletim sistemleri, uygulamalar, veri tabanı yazılımları ve diğer programları içerir. Yazılım, donanımın işlevselliğini artırır ve kullanıcıların ihtiyaçlarına uygun çözümler sunar.

Ekipman: Kablo, vida, tornavida, pense, kalem, direnç, pil gibi yardımcı ve destekleyici araçları içerir. Bu cihazlar, sistemin ve donanımların genel işlevselliğini tamamlar ve bilişim ortamını genişletir.

Hizmet: Teknik destek, sistem bakımı, güvenlik hizmetleri, e-ticaret ve bulut hizmetleri gibi destekleyici hizmetleri kapsar. Hizmetler, bilişim teknolojilerinin sürekli olarak sorunsuz ve verimli çalışmasını sağlar.

İletişim Nedir?

İletişim, gönderici ve alıcı konumundaki iki insan ya da insan grubu arasında gerçekleşen duygu, düşünce, davranış ve bilgi alışverişidir.

Kişi, sosyal çevrede sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmek için çevresindekilere iletişime geçer. Ayrıca ruhsal – bedensel ihtiyaçları gidermek için iletişim oldukça gereklidir.

Toplumsal kanun ve kuralları sağlıklı işletebilmek için iletişim şarttır. Bu da gösteriyor ki iletişim, bir insanı yakın ve uzak çevresine bağlayan halkadır.

E-Ticaret Nedir?

Bilindiği gibi “ticaret” ifadesi “mal veya hizmetin satın alınması ve satılması” işlemlerini kapsamaktadır. Bu sürecin elektronik ortamda, İnternet üzerinde yapılması e-ticaret kavramını ortaya çıkarmıştır.

İnternet’in hızla yaygınlaşması, elektronik ticareti, alışveriş işlemlerinin yürütülmesinde yeni ve çok etkin bir araç haline getirmiştir.

Bilgisayar

Bilgisayar, aritmetiksel ve mantıksal işlemleri çok kısa bir sürede yapabilen ve elde ettiği verileri depolayabilen elektronik bir cihazdır.

İnternet Nedir?

İnternet, dünya genelinde milyarlarca cihazı birbirine bağlayan küresel bir ağ sistemidir. Bu ağ, bilgisayarlar, telefonlar, tabletler ve diğer cihazlar arasında veri iletimi yapılmasını sağlar. İnternet sayesinde insanlar bilgiye ulaşabilir, dosya paylaşabilir, iletişim kurabilir ve çevrimiçi hizmetlerden faydalanabilir. Bilgisayar ağları ve internet ile ilgili daha detaylı bilgiye Bilgisayar Ağları (Network) Nedir, Türleri Nelerdir? başlıklı içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Konu ile ilgili online testi çözmek için TIKLAYINIZ

Konu ile ilgili sunu dosyasına ulaşmak için TIKLAYINIZ

Konu ile ilgili çalışma kağıdını indirmek için TIKLAYINIZ

Konu ile ilgili hazırladığımız Çengel Bulmaca’yı çözmek için TIKLAYINIZ

Bu içeriğimize tepkiniz ne oldu?
+1
5
+1
2
+1
1
+1
2
+1
1
+1
1
+1
4
Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Temel Kavramları
Yorum Yap

Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni içeriklerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bilişimle Gelecek! ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin