Okul Web Sitesi Sıralaması Nasıl Yükseltilir?

Bu yazımızda bir çok okul idarecisi ve öğretmenin merak ettiği bir konuya değineceğiz. Bilindiği gibi MEB okullarımızın web sitelerini günlük olarak belirli kriterlerden geçirip etkin kullanım performansına göre bir sıralama oluşturuyor. Bu sıralamalar Türkiye, İl ve İlçe olarak 3 gruba ayrılıyor. Hepsi olmasa da bazı okullarımız hatta il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri bu sıralamaları bir yarış olarak görüp birbirlerini geçmek adına üstün çaba sarfediyorlar.

MEB Sıralamayı Nasıl Belirliyor ?

Sıralama Nasıl Belirleniyor?

Meb okul sıralamalarını ‘Etkin Kullanım Performansı’ na göre belirliyor.Bakanlığın bu konudaki açıklaması şu şekilde;

Etkin Kullanım Performansı İle İlgili Açıklama:


Etkin performans sıralaması, zamana yayılmış etkinliğin ölçümünü hedefleyen bir uygulamadır. Etkin kullanımdan kasıt salt içerik sayısı değildir. İçeriklerin kurumun faaliyet alanı ile ilgili olması, hedef kitleye uygunluğu, kolay erişebilirliği, benzer içeriklerin aynı kategoride gruplanması vb özelliklerine sahip olması beklenmektedir. Bu amaçların dışında yalnız puan toplama hedefleyen içeriklerin, kurumun sıralamasına negatif etki etmesi yönünde düzenleme yapılmıştır.

MEB

Site etkin kullanımına hizmet etmeyen bu sınıfta değerlendirilebilecek içerikleri yayınlamayınız, mevcutları yayından kaldırınız.
Haber ve Duyuru niteliği taşımayan içeriklerin haber ve duyuru kategorilerinde yayınlamayınız. 5A deneme sonucu,5B deneme sonucu,8A deneme sonucu,Dergi, Mevzuat, Tarihte Bugün, Günün Sözü vb. günlük, haftalık, aylık, sıralı rutin içerikler haber yada duyuru şeklinde paylaşılmamalıdır. Kutlamalar ve etkinlikler gibi içeriklerle ilgili tek içerikte toplanabilecek fotoğraf ve paylaşımlar parçalı şekilde yayınanmamalıdır.Bakanlığımız tarafından yürütülen projeler (MEBBİS, E-okul, www.meb.gov.tr, EBA ve benzeri) ve farklı sitelerde yer alan içerikler kopyalanarak tekrar oluşturacak şekilde yayınlanmamalıdır.

MEB

İnternet Site Etkin Kullanım Değerlendirmesine ölçütlerine ilişkin ayrıntılar aşağıdaki gibidir;
1. Bir gün içerisinde girilebilecek toplam içerik sayısı 15 ‘tir.Bunun 5 tanesi “Haber” içeriği, 5 tanesi de “Duyuru” içeriği ve 5 tane de haber ile duyuru dışında alt içerik olmalı.Toplam 15 içerikten ise en fazla 3 tanesi alıntı içerik olabilir. 
2. Özgün içeriklerin ağırlık katsayısı alıntı içeriklere göre yüksektir.
3. Özgün içeriklerinin güncel ziyaret sayısı o içeriğin ağırlığını artırır.
4. İçeriklerin ağırlık katsayısı yayında kaldığı süre ile orantılı olarak azalır.
5. “Yönergeye uygun olmayan içerik” olarak işaretlenmiş içerikler yayında kaldığı sürece değerlendirmeye olumsuz katkı yapar.
6. Alıntı bir içeriğin özgün içerik olarak girilmesi değerlendirmeye olumsuz katkı yapar.
7. Performans değerlendirmesine tekil ziyaretçi sayısı dahil edilmektedir.Günlük ziyaretçi sayısının performans değerlendirmesine günlük katkısı sınırlandırılmıştır.

Ayrıca ekleyeceğiniz içeriklerin uygunluğunu daha iyi anlamak için ise
05/06/2018 tarihli ve 10943576 sayılı Okul İnternet Siteleri Yönergesi’ ne bir göz atmanızda fayda var.

Peki Neler Yapabiliriz?

Anlaşılacağı üzere MEB sıralamasının iki ana kriteri ziyaretçi sayısı ve özgün içerik.Özgün içerikten kasıt,sizin okul içerisinde yürüttüğünüz faaliyetler ile ilgili kesinlikle alıntı bir tarafı olmayan haber ve duyurular.

Günlük İçerik Ekleme Limitini Doldurun

Öncelikle günlük 15 adet özgün içerik ekleme hakkınızın tamamını her gün doldurmalısınız.Yani her gün 5 haber,5 duyuru ve 5 tane de menüler altında yayınlayacağınız içerik hakkınızı doldurun.Her gün için alıntı içerik hakkınız ise 3 içeriktir fakat özgün içerikleriniz sıralamanıza daha fazla katkı sağlayacaktır.

Menü altı içeriklerinizin çok zengin olmasında fayda var ancak çok ta abartmamak lazım.Buralara her gün 5 tane içerik eklemek yerine bu menü içeriklerinizi güncellemeniz daha faydalı olacaktır.Örneğin bir “Rehberlik” menüsü oluşturup her gün burada “Kişisel Gelişim Hikayeleri” veya bilgilendirici makaleler güncelleyebilirsiniz.

Hafta sonları da dahil bu limiti doldurmanız sizi her gün 1 basamak ya da bazı günler bir bakmışsınız 100 basamak ileri taşıyabilir.Tabi bu ilerlemeler Türkiye’de ilk 500’lere geldiğinizde yavaşlayacaktır.

İlk 100 okul arasına girdiğinizde rekabetin nekadar kızıştığını da farkedeceksiniz. İçeriklerinizin güncel olması ziyaretçi sayınızı ve günlük sabit takipçi sayınızı da artıracaktır.

Sosyal Medya Hesabı Açın

Sosyal Medyadan Ziyaretçi Sayınızı Artırabilirsiniz

Okulunuz adına bir veya bir kaç tane sosyal medya hesabı açın.Bu sosyal medya hesaplarına öğretmen,öğrenci ve velileri ekleyin.Web sitelerinize eklediğiniz içeriklerinizi sosyal medya hesaplarınızda paylaşmanızın ardından takipçilerinizin de profillerinde paylaşmasına teşvik edin. Bu durum ziyaretçi sayınıza ciddi katkı sağlayacaktır.

Site İçeriğini Zenginleştirin

Okul web sitesi içeriğini olabildiğince ziyaretçilerinizin uzun süre kalabileceği ve tekrar yine gelebileceği içeriklerle donatın.

Örneğin; öğrencilerin sevdiği flash oyunlar,deneme sınavı sonuçları,haftalık ödüllü zeka soruları,rehberlik makaleleri,beden eğitimi videoları,kısa çizgi filmler,velilere tavsiyeler gibi içeriklerle öğrenci ve diğer ziyaretçileri okul sitenizi tekrar ziyaret edeceği şekilde donatabilirsiniz.

Site İçi Dolaşımı Sağlayın

Eklediğiniz haber,duyuru gibi içeriklerin içerisine daha önce eklediğiniz sayfaların linkini ekleyin.Bu durum ziyaretçilerin site içerisinde daha uzun kalmasını ve daha çok içerik okumasını sağlayacaktır.

Sitenizin Tanınırlığını Artırın

Tüm bu işlemlerin ardından sitenizin tanınırlığını artıracak,her gün güncellendiğinin farkına vardırılacak etkinlikler gerekmektedir.Tabi harcadığınız bu kadar emeği birileri farketsin ki siteyi ziyarette bulunsun.Bunun için öğrenci ve velilere okul sitenizin,sosyal medya hesaplarınızın varlığından söz etmenizde fayda var.Hatta bu durumu abartıp 1000 öğrencilik okulda veli whatsapp grubu kurup her gün 10 içeriğin linkini atıp bunlara girilmesini sağlayan okullarımız da az değil.

Sonuç Olarak

Tüm işlemleri yaptıktan sonra hızla yükselebilirsiniz.

Bu işlemleri yapmak ve başarıya ulaşmak emek ve sabır gerektiren bir durumdur.Kendimden örnek vermek gerekirse,çalıştığım okulun web sitesi geçen yıl eylül ayında Türkiye’de 16.000’lerde iken yukarıdaki uygulamalar ile (whatsapp grubu kurmak ve haftasonları hariç) haziran ayında ilk 50’ye girdi ve eğitim-öğretim yılını tamamladı.

Web sitesini etkin kullanan ilk 100 okulu buradan öğrenebilirsiniz.

Yükseklere çıkmanız dileğiyle 🙂

Aşağıdaki sosyal medya butonlarından içeriğimizi paylaşarak bizim de yükseklere çıkmamızı sağlayabilirsiniz 🙂

Bu içeriğimize tepkiniz ne oldu? Beğendiyseniz yorum yapıp paylaşmayı unutmayın!
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0