Bilgisayar arızaları ve çözümleri

Tüm bilgisayar kullanıcılarının başına zaman zaman bazı sorunlar gelebilmektedir.

Bu sorunların bazılarının çözümleri çok basitken bazılarının çözümü de çok zahmetli olabiliyor.

Çözümü basit gibi görünen bazı sorunların altından can sıkıcı ve bilgisayarınızın ileride sağlıklı çalışmasını engelleyecek sebepler çıkabiliyor. Tabi bunlara karşın bilgisayarımız sorunun çözümüne ip ucu olabilecek uyarılar vererek bizlere yardımcı olabiliyor.

Bu uyarıların başında da kasamızdan gelen uyarı sesleri bulunuyor. Şimdi gelin kasamızdan gelen seslerin anlamlarına ve eğer bir sorunu gösteriyorsa bu sorunların çözümleri neler olabilir birlikte bakalım.

Kasadan Gelen Sesler

  1. Sürekli Ses: Güç Kaynağı Arızası
  2. Bir Çok Kısa Bip Sesi: Ana Kart Arızası
  3. 1 Uzun Bip: Bellek Tazelenmesinde Hata
  4. 1 Uzun 1 Kısa Bip: Ana Kart veya BIOS Çipi Arızası
  5. 1 Uzun 2 Kısa Bip: Ekran Kartı Arızası (Genellikle eski ekran kartlarındakii DIP Switch kaynaklıdır.)
  6. 1 Uzun 3 Kısa Bip: Ekran Kartı Arızası
  7. 2 Uzun 1 Kısa Bip: Ekran Kartı Arızası (RAM DAC Kaynaklı olabilir)
  8. 2 Kısa Bip: Bellek Parity (Eşlik) Hatası
  9.  3 Kısa Bip: Belleğin İlk 64 K’lık Bölümünde Hata
  10.  4 Kısa Bip: Timer Hatası
  11.  5 Kısa Bip: İşlemci Hatası
  12.  6 Kısa Bip: Klavye İşlemcisi Hatası
  13.  7 Kısa Bip: İşlemci Hatası
  14.  8 Kısa Bip: Ekran Kartı Belleğinde Okuma veya Yazma Hatası
  15.  9 Kısa Bip: BIOS ROM Hatası
  16. 10 Kısa Bip: CMOS Okuma veya Yazma Hatası
  17. 11 Kısa Bip: Tampon Bellek Hatası

Kasadan Gelen Seslerin Çözümleri

  1. 1 Numaralı hata için güç kaynağınızın bağlantılarını kontrol edip tekrar deneyin.Sorunuz devam ediyorsa sıkıntı güç kaynağınızdadır.Yeni bir güç kaynağı temin ediniz.
  2. 2, 4, 10, 12, 15 ve 16 numaralı hatalar için tüm kartları işlemciyi ve RAM’ leri söküp tekrar takın. Öncelikle mümkün olduğunca az bileşenle bilgisayarı başlatmaya çalışın.
  3. 4, 15 ve 16 numaralı hatalar için  BIOS çipinin yerine düzgünce oturduğundan emin olmak için üstüne hafifçe bastırın.Düzelme yoksa pili değiştirip tekrar deneyin.Düzelme yine olmuyorsa sorununuz ana kartta olabilir.
  4. 3, 8 ve 9 numaralı hatalar için öncelikle RAM’ lerinizin yerlerine düzgün oturduklarından ve yuvalarla aralarında herhangi bir yabancı maddenin bulunmadığından emin olun. Eğer birden fazla bellek modülü kullanıyorsanız değişik kombinasyonlar deneyin. Hata hala devam ediyorsa belleklerinizi tek tek deneyerek sorunun hangisi/hangilerinde olduğunu bulabilirsiniz. RAM’lerinizi temizlemek için bir kurşun kalem silgisi kullanabilirsiniz. RAM’lerinizin yuvaya gelen kısımlarını bir silgi yardımıyla çok fazla bastırmadan silip temizleyin ve yuvalarına takıp yukarıdaki işlemleri deneyin.
  5. 5, 6 ve 7 numaralı hatalar için ekran kartınızın yerine iyice oturduğundan ve monitör bağlantısının düzgünce bir şekilde yapıldığından emin olun. Problem sürüyorsa başka bir ekran kartı ile bilgisayarı başlatmayı deneyin.
  6. 11, 13 ve 17 numaralı hatalar için işlemcinizin düzgün bir şekilde takıldığından emin olun. Mümkünse başka bir işlemciyle denemelerde bulunun, sonuç alamazsanız özellikle 17 numaralı hata için ana kartınızda sıkıntı olma ihtimali yüksek.

a) 1 Numaralı hata için güç kaynağınızın bağlantılarını kontrol edip tekrar deneyin. Sorunuz devam ediyorsa sıkıntı güç kaynağınızdadır. Yeni bir güç kaynağı temin ediniz.

b) 2, 4, 10, 12, 15 ve 16 numaralı hatalar için tüm kartları, işlemciyi ve RAM’ leri söküp tekrar takın. Öncelikle mümkün olduğunca az bileşenle bilgisayarı başlatmaya çalışın.

c) 4, 15 ve 16 numaralı hatalar için  BIOS çipinin yerine düzgünce oturduğundan emin olmak için üstüne hafifçe bastırın. Düzelme yoksa pili değiştirip tekrar deneyin. Düzelme yine olmuyorsa sorununuz ana kartta olabilir.

d) 3, 8 ve 9 numaralı hatalar için öncelikle RAM’ lerinizin yerlerine düzgün oturduklarından ve yuvalarla aralarında herhangi bir yabancı maddenin bulunmadığından emin olun. Eğer birden fazla bellek modülü kullanıyorsanız değişik kombinasyonlar deneyin. Hata halen devam ediyorsa belleklerinizi tek tek deneyerek sorunun hangisi/hangilerinde olduğunu bulabilirsiniz.

RAM’lerinizi temizlemek için bir kurşun kalem silgisi kullanabilirsiniz. RAM’ lerinizin yuvaya gelen kısımlarını bir silgi yardımıyla çok fazla bastırmadan silip temizleyin ve yuvalarına takıp yukarıdaki işlemleri deneyin.

e) 5, 6 ve 7 numaralı hatalar için ekran kartınızın yerine iyice oturduğundan ve monitör bağlantısının düzgünce bir şekilde yapıldığından emin olun. Problem sürüyorsa başka bir ekran kartı ile bilgisayarı başlatmayı deneyin.

f) 11, 13 ve 17 numaralı hatalar için işlemcinizin düzgün bir şekilde takıldığından emin olun. Mümkünse başka bir işlemciyle denemelerde bulunun, sonuç alamazsanız özellikle 17 numaralı hata için ana kartınızda sıkıntı olma ihtimali yüksek.

Bu içeriğimize tepkiniz ne oldu? Beğendiyseniz yorum yapıp paylaşmayı unutmayın!
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0