Giriş İşlem Çıkış Birimleri Konu Anlatımı

Bilgisayar,donanım birimleriyle yazılımların uyumlu bir şekilde çalışması sonucunda ortaya çıkan bir sistemdir.Verilen komutlar doğrultusunda veriyi kısa sürede doğru olarak işleyip saklayabilen ve gerektiği zaman kullanıcıya geri verebilen elektronik ve mekanik parçalardan oluşur.

Bilgisayara verilen bir veri tekrar kullanıcıya geri verilene kadar bazı işlem basamaklarından geçer.Bu işlem basamaklarında kullanılan donanım birimleri de Giriş,İşlem ve Çıkış Birimleri olarak gruplandırılır.

bilişim teknolojileri ve yazılım giriş işlem çıkış birimleri
Bilgisayar Giriş-İşlem-Çıkış Birimleri

Bilgisayar Giriş Birimleri (Input)

Sayı,harf,görüntü,ses veya komutlardan oluşan verilerin kullanıcı tarafından yani dış ortamdan bilgisayara aktarıldığı donanım birimleridir.Bu donanım birimlerine Giriş Birimleri ya da Giriş Donanımları denir.

Bilgisayar giriş birimleri şunlardır; Klavye, Fare, Mikrofon, Web Kamera, Tarayıcı, Optik Okuyucu, CD-DVD Okuyucu, Oyun Kumandası (Joystick).

Not: Eğer CD ve DVD sürücünün okuma dışında yazma özelliği de varsa hem giriş hem de çıkış birimleri grubuna girer.

bilgisayar giriş birimleri input devices
Bilgisayar Giriş Birimleri

Bu birimlerin ne işe yaradıklarını buradan resimli anlatımlarıyla daha detaylı inceleyebilirsiniz.

Bilgisayar İşlem Birimleri (Processing)

Kullanıcının giriş birimleriyle gönderdiği verilerin amaç ve kapasite ölçüsünde mantıksal veya aritmetik işlemlerden geçirildiği ve depolandığı donanım birimleridir. Bu donanım birimlerine İşlem Birimleri veya İşlem Donanımları denir.

Giriş biriminden gelen veri ilk olarak anakart üzerinden işlemciye gelir. İşlemci; Çekirdek, Aritmetik ve Mantık Birimi (ALU), Kontrol Birimi ve Ön Bellekten oluşur. Bu birimler vasıtasıyla giriş birimlerinden gelen veriler kontrol edilir, ne anlama geldikleri anlaşılır ve kullanıcının amacı doğrultusunda matematiksel ve mantıksal işlemlerden geçirilir.

Tüm bu işlemler geçici hafıza olan RAM Bellek tarafından bilgisayar kapanana kadar saklanır. Eğer kullanıcı bu verileri kayıtlı tutmak istiyorsa veriler işlemci tarafından harddisk veya kullanıcının saklamak istediği CD, DVD, USB Bellek veya Hafıza Kartı gibi harici bir depolama birimine gönderir.

Eğer kullanıcıdan gelen veriler görüntü sinyalleri ise veya işlenen veriler ekran ya da projeksiyon gibi görüntü birimleriyse bu veriler ekran kartından da geçirilir.

Bilgisayar işlem birimleri şunlardır; Merkezi İşlem Birimi yani işlemci, RAM Bellek, ROM Bellek, Harddisk, Ekran Kartı, Anakart.

bilgisayar işlem birimleri bilişimle
Bilgisayar İşlem Birimleri

Bu birimlerin ne işe yaradıklarını buradan resimli anlatımlarıyla daha detaylı inceleyebilirsiniz.

Bilgisayar Çıkış Birimleri (Output)

İşlem birimleri tarafından işlenen resim, yazı, görüntü, ses, tablo, grafik gibi verilerin kullanıcıya aktarıldığı birimleridir. Bu birimlere Çıkış Birimleri ya da Çıkış Donanımları denir.

Bilgisayar çıkış birimleri şunlardır; Ekran, Hoparlör, Kulaklık, Yazıcı, Çizici, Projeksiyon Cihazı, CD-DVD Yazıcı.

bilgisayar çıkış birimleri bilişimle
Bilgisayar Çıkış Birimleri

Bu birimlerin ne işe yaradıklarını buradan resimli anlatımlarıyla daha detaylı inceleyebilirsiniz.

Dilerseniz biraz ara verip Giriş-İşlem-Çıkış birimleri ile ilgili hazırladığımız oyun ve etkinliklere buradan ulaşıp konuya tekrar devam edebilirsiniz.

Giriş,işlem,çıkış birimleri etkinlik
Giriş,İşlem ve Çıkış Birimleri ile ilgili oyun ve etkinliklere gitmek için TIKLAYINIZ

İnsan ve Bilgisayar Arasındaki Benzerlikler

Bilgisayar çalışma sistemi ve donanım birimleri ile insan vücudundaki bazı organlar arasında bir çok benzerlik bulunmaktadır.

Örneğin;bizlerde iç ve dış organlar olduğu gibi bilgisayar kasasının içindeki ve dışındaki dahili ve harici donanım birimleri vardır. Tabi bu donanımları koruyan ve bir arada tutan kasa aynı bizim iskelet ve kas sistemimizin görevini yapar.

Üzerinde veri yolları bulunan ve tüm donanım birimlerinin iletişimini sağlayan anakart ise bizim sinir sistemimiz gibidir. Anakartın bunu yapması için ise elektirik gerekir ki bu da kablolar yardımıyla olur.Bilgisayara bu elektrik gücünü ayarlayıp dağıtan güç kaynağını da vücudumuzun dolaşım sistemine yani kalp ve damarlara benzetebiliriz.

Giriş-Çıkış Birimleri ile Bazı Organlarımız Arasındaki Benzerlikler

Kulaklarımız ile beynimiz arasındaki çalışma sistemi aynı mikrofondan giren sesin işlemcide algılanması ve anlamlandırılması ile aynıdır.

Gözlerimiz ile beyne gönderilen görüntünün işlenmesi web kamera ile işlemci ilişkisi ile benzerdir.

Dokunarak hissetme ve tat alma duyularımızı, dışarıdan alınan verinin işlemcide anlamlandırılması ile benzerliğini düşünürsek bu duyuları yapan organlarımızı klavye ve fare gibi giriş birimleriyle ilişkilendirebiliriz.

İşlem Birimleri ile Beynimiz Arasındaki Benzerlikler

Beynimizde işlenen veya hafızamızda olan bilgilerin konuşarak dışarıya aktarmamız ise tıpkı harddiskimizde saklı olan ses dosyalarının hoparlör veya kulaklık yardımıyla dışarıya aktarılması gibidir.

İşlemci ise tıpkı beynimizin algılama,mantık yürütme ve karar verme mekanizmaları gibi çalışır.

Günlük yaşamımızda anlık yaptığımız işleri kısa bir süre aklımızda tutabiliriz ama bu işler bizim için bir önem arz etmiyorsa kısa sürede unuturuz.Beyin bu hafıza yönüyle RAM Bellek gibidir.Ancak yaptığımız iş bizim için önemli ise beynimiz bunu kalıcı hafızasına atar bu da bilgisayarımızın harddiski gibidir.İşlemci de tüm bu durumlara göre bizim isteğimiz doğrultusunda RAM Bellek ile harddisk arasında alış veriş yapar.

Tüm bu benzerlikleri aşağıdaki şemadan inceleyebilirsiniz.

Bilgisayar donanım birimleri ile insan vücudundaki organların benzerlikleri
Bilgisayar donanım birimleri ile insan vücudundaki organların benzerlikleri

Harici ve Dahili Donanım Birimleri konu anlatımı için tıklayınız

Konu ile ilgili sunu dosyasını indirmek için tıklayınız

Konu ile ilgili çalışma kağıdını indirmek için tıklayınız

Konu ile ilgili oyunu oynamak için tıklayınız

Bu içeriğimize tepkiniz ne oldu? Beğendiyseniz yorum yapıp paylaşmayı unutmayın!
+1
4
+1
5
+1
1
+1
1
+1
0
+1
4
+1
2