Günümüzde zararlı yazılımlar, bilgisayar ve akıllı telefon kullanıcılarının korkulu rüyası olmaya devam etmektedir.Öyle ki eğer bir güvenlik yazılımınız yoksa siz internette gezinirken virüs,worm,truva atı,key logger gibi bir çok zararlı yazılım pusuda sizi bekliyor olabilir.Bunlar bilgisayarınıza bulaştığı anda özel bilgilerinizi kopyalayabilir,dosyalarınızı bozabilir veya başınıza olmadık işler açabilir.
Zararlı yazılım çeşitlerini ve diğer korunma yollarını buradaki yazımızdan inceleyebilirsiniz. (Bkz. Zararlı Yazılımlar ,Çeşitleri ve Korunma Yöntemleri Nelerdir?)
Tabiki karşınıza çıkacak bu zararlı yazılımları engellemek veya sistemimize bulaşmışsa onlardan kurtulmak mümkün.Burada da karşımıza antivirüs yazılımları çıkıyor.
Ancak iyi bir antivirüs programı sadece zararlı yazılımların bulaşmasını engelleme ya da onları ortadan kaldırma işlemlerini yapmamalı aynı zamanda ileride yeni ortaya çıkacak zararlı yazılımlardan da korumalıdır.Ayrıca bilgisayarınızı da çok yormamalıdır.
Antivirüs programları ücretli olabileceği gibi ücretsiz olanları da vardır. Bu yazımızda sizlere yasal olan ve çeşitli testlerden geçerek 2021 yılının en iyi 10 ücretsiz antivirüs programını özellikleri, avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte aktaracağız. Şimdi gelin bu antivirüs yazılımlarını inceleyelim.
1- Avast Free Antivirüs
Ücretsiz olmasına karşın ekstra özellik açısından en iyi seçenekleri sunan bir antivirüs programı olan Avast Free Antivirüs size kişiselleştirilebir bir arayüz sunarak tüm çevrimiçi hesaplarınız için güçlü parolalar oluşturur.Ayrıca en savunmasız ortamınız olan ve kolayca aşılabilen ev ağınızı da test eder.
Programın dezavantajları ise çok fazla açılır pencere olması,VPN hizmetinin sisteminizi yavaşlatması ve sizi birazcık ücretli yazılım kullanmaya zorlaması.
Programı indirmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
2- Avira Free Antivirüs
Kişiselleştirilebilirlik açısından en iyi hizmeti sunan antivirüs yazılımlarının başında gelen Avira Free Antivirüs programı Firefox ve Chrome web tarayıcınız için de eklenti sunuyor.
Bulut tabanlı bir teknolojiye sahip olan bu yazılım sayesinde bilgisayarınız yorulmaz ve çok düşük sistem kaynağı gerektirir.
Yazılımın dezavantajı ise ekstra bir çok özelliğini ücretli olarak sunuyor olması ve sizi yükseltme yapmanız için sık sık uyarması.
Programı ücretsiz indirmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
3- Kaspersky Security Cloud – Free
Yaptığı işin en iyi seçeneklerinden biri olan Kaspersky, hızlı ve etkili tarama özelliğine sahip olmasının yanında düşük ve orta seviye sistemler için mükemmel bir çözüm sunuyor.
Programın dezavantajları ise yüksek seviye bir sisteme sahipseniz ücretli versiyonunu kullanmanız gerek ve kullanıcı arayüzü size biraz karmaşık gelebilir. Aşağıdaki linkten programı ücretsiz indirebilirsiniz.
4- Bitdefender Antivirüs Free Edition
Düşük seviyeli sistemler ile en iyi sonucu veren antivirüs programlarından olan Bitdefender Antivirüs Free Edition programı kolay kullanım ve temel özellikler sunar.
Diğerlerine göre en büyük dezavantajı ücretsiz sürümünün ekstra bir özellik sunmaması.P
rogramın ücretli paketlerine ise söylenecek olumsuz bir yorum yok. Aşağıdaki linkten programı ücretsiz indirebilirsiniz.
Bitdefender Antivirüs Free Edition
5- Panda Free Antivirüs
İlgi çekici arayüzüyle kişiselleştirilebir özellikler sunan Panda Free Antivirüs, orta seviye sistemler için başarılı bir kötü amaçlı yazılım koruma programıdır.Az bilinen bir program olmasına rağmen çok güçlü koruma sağlayan program tarayıcınıza göre özelleştirilebir seçenekler ve VPN hizmeti sunar.
Programın dezanavtajı ise bir çok programa göre aslında avantajı olan VPN hizmetini günde 150 MB ile sınırlandırmış olması.Bu da internette gezinme ve mail alışverişleriniz için gayet yeterli.
Programın gerçek zamanlı koruması ise sisteminizi biraz yavaşlatabilir. Programı ücretsiz indirmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
6- AVG Antivirüs Free
Hasarlı dosyalarınızı dosya öğütücü ismi verilen ayıklama özelliğiyle size gösteren özelliği ve düşük seviye sistemlerde başarılı bir kötü amaçlı yazılım koruması,kötü amaçlı site engelleme ve kimlik avı dolandırıcılarına karşı etkileyici koruma yapan AVG Antivirüs Free programı ücretsiz antivirüs yazılımları içerisinde kişiselleştirebilme imkanı ile temel tarama özellikleri sunanlardan.
Programın dezavantajları ise öok fazla ek özellik sunmaması ve orta ile yüksek seviye sistemlerde ücretsiz sürümünün pek öne çıkmaması. Programı ücretsiz indirmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
7- Malwarebytes Anti-Malware Free
Geleneksel antivirüs yazılımlarından farklı olarak anomali tespiti adı verilen bir yapay zeka teknolojisi kullanan Anti Malwarebytes programı davranış eşleştirme ve uygulama sertleştirme özellikleriyle ortaya yeni çıkan kötü amaçlı yazılımları diğer yazılımlara göre daha hızlı tespit etme vaadini kullanıcılarına sunuyor. Ayrıca diğer antivirüs programlarının yanında destek kuvvet olarak ta görev alabiliyor.
Ücretsiz sürümünün dezavantajları ise bazı rakiplerinin ücretsiz olarak sunduğu casus yazılım,fidye atakları,dolandırıcı karşıtı koruma gibi bir çok özelliği ücretli olarak sunuyor olması. Programı ücretsiz indirmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
8- Sophos Home Free
Bilgisayarınızı kötü amaçlı yazılımlardan korumanın yanı sıra çocuklarınızın internette gezinirken karşılarına çıkabilecek olumsuz içerikleri filtreleme özelliğine de sahip olan Sophos Home Free antivirüs programı harika bir ebeveyn denetimi hizmeti sunar.
Üstelik bu özellik bir çok antivirüs yazılımının ücretli olan premium veya deluxe paketlerinde bulunan bir özelliktir.Ayrıca program size 3 farklı cihaza yükleme imkanı da sunuyor.
Programın dezavantajları ise daha az bağımsız test verileri sunması ve gelişmiş kötü amaçlı yazılım koruma özelliklerini ücretli olarak sunması. Programı ücretsiz indirmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
9- 360 Total Security
Temel kötü amaçlı koruma özelliklerinin yanında anti-ransomware,sandbox,güvenli alışveriş,gizlilik koruması,internet koruması,sistem koruması ve WİFİ güvenlik kontrolü gibi bir çok özelliği ücretsiz olarak sunan 360 Total Security programının 2 adet ücretsiz kullanım paketi bulunuyor.
Ücretli olan paketi ise diğer antivirüs yazılımlarına göre daha uygun bir fiyata sahip olabilirsiniz.
Programın dezavantajı ise ücretsiz bukadar özellik sunmasının karşınıza sürekli çıkan reklamlar olması.Ayrıca program tehlikeli gördüğü bazı dosyaları size sormadan silebiliyor.Bu iyi mi yoksa kötü bir özellik mi siz karar verin. Programı ücretsiz indirmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
10- Windows Defender
Eğer Windows 10’dan önceki bir işletim sistemi sürümüne sahipseniz Windows Security Essential’ı kullanmışsınızdır.Ancak Microsoft’un en son kullanıma sunduğu Windows 10 İşletim Sistemine sahipseniz varsayılan güvenlik yazılımı olarak gelen Windows Defender bilgisayarınızda yüklüdür.
Windows Defender kişisel bilgisayarlarınız için temel güvenlik özelliklerinin tümünü sağlamasının yanında diğer antivirüs programlarında genel olarak ücretli sunulan ebeveyn kontrolünü de kullanıcılarına sunuyor. Ayrıca uygulamanın Güvenlik Duvarı desteği de bulunuyor. (Bkz. En İyi İşletim Sistemi Hangisi?)
Programın dezavantajları ise kullanıcının yanlış bir davranışında herhangi bir uyarıda bulunmaması ve uygulama yüklemelerinde sistemi yavaşlatabilmesi diyebiliriz. Eğer Windows 10 sahibiyseniz zaten Defender sisteminiz de yüklüdür.Programı detaylı incelemek ya da ücretsiz indirmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
Ücretsiz Deneme Sürümü Olan Antivirüs Programları
Bildiğiniz gibi yukarıda belirttiğimiz programlar dışında bir çok antivirüs programı bulunmakta.
Ancak biz size en iyi ücretsiz servis sunan yazılımları aktardık.Bunlar dışında ücretsiz bir sürümü olmayan ancak ücretli sürümünü 15 ,20 ya da 1 ay süre ile ücretsiz deneme imkanı sunan 5 adet antivirüs yazılımını da aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz.