1. Haberler
  2. Konu Anlatımları
  3. Microsoft Office Word Programı Nedir Nasıl Kullanılır?

Microsoft Office Word Programı Nedir Nasıl Kullanılır?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Microsoft Word Nedir?

Microsoft Word, Microsoft Office yazılım paketinin içerisinde sunulan, kullanıcı dostu bir kelime işlemci programıdır.

İlk kez 1983 yılında MS-DOS tabanlı olarak kullanıcılarla buluşan Microsoft Word, zamanla grafiksel arayüzü ve çoklu platform desteği ile kullanıcılar arasında en çok tercih edilen kelime işlemci programı haline gelmiştir.

Bugün en güncel sürümü olan Office 365 ile birlikte sunulan Word programı, tüm işletim sistemleriyle uyumlu çalışır.

Microsoft Word Programı ile Neler Yapılabilir?

Hemen hemen herkesin kullandığı MS Word programını en çok öğrenci, öğretmen, iş dünyası, kamu kurumları, yazarlar, editörler ve akademisyenler sıklıkla kullanmakta ve aşağıdaki ürünleri oluşturmaktadırlar.

Metin Belgeleri: Raporlar, ödevler, tez, denemeler, makaleler.

Resmi Belgeler: CV, dilekçe, iş teklifleri, başvuru formları.

Eğitim Materyalleri: Ders notları, sunum metinleri, test soruları.

Pazarlama ve Tanıtım Materyalleri: Broşürler, el ilanları, afiş taslakları.

Planlama ve Organizasyon Belgeleri: Takvimler, listeler, etkinlik planları.

Yaratıcı Yazılar: Hikayeler, şiirler, senaryolar.

Kişisel Belgeler: Günlükler, mektuplar, kişisel notlar.

Yayınlar: Kitaplar, dergiler, e-kitap taslakları.

MS Word Belgesi Nasıl Açılır?

Bir word belgesini açmak için bir kaç yol vardır. Bunlardan ilki başlat arama çubuğuna “word” yazıdıktan sonra görüntülenen listeden Word programını bulup tıklamaktır. Bu alanda eğer istenirse word programı görev çubuğuna sabitlenebilir ve daha kolay ulaşılabilir hale getirilebilir.

Diğer bir yol ise masaüstünde ya da klasör içerisinde boş bir alana sağ tıklayıp açılan menüden “Yeni” ve ardından “Yeni Word Belgesi” seçeneklerine tıklamaktır.

MS Word Arayüzü

Word programı açıldığında karşımıza kullanışlı bir arayüz gelir. Bu arayüzün en üstünde hızlı erişim çubuğu ve pencere düğmeleri yer alır.

Onun altında ise Dosya, Giriş, Ekle, Çiz, Tasarım, Düzen, Posta Gönderisi, Gözden Geçir, Görünüm, Eklentiler, Yardım, Easy Documnet Creator sekmeleri ve bu sekmelere ait araçların bulunduğu şerit vardır. Program, en çok kullanılan sekme olan “Giriş” sekmesi aktif halde açılır.

Programın orta bölümünde bulunan boş sayfada bizden metin yazmamızı yanıp sönerek bekleyen bir imleç yer alırken sayfanın üstünde ve solunda imlecin nereden itibaren yazmasını belirleyeceğimiz cetveller yer alır.

Sayfanın sağ tarafında ise aşağı-yukarı kaydırmamızı sağlayan bir kaydırma çubuğu ve sayfa altında sayfa sayısını, kullanılan sözcük sayısını, sayfa modunu, dilini gösteren bilgiler ile sayfayı büyütüp küçültmemizi sağlayan bir sürgüye sahip olan durum çubuğu bulunur.

Giriş Sekmesi ve Metin Biçimlendirme Araçları

Word programında yazdığımız metinler üzerinde düzenlemeler yapmak için “Giriş” sekmesindeki metin biçimlendirme araçları kullanılır. Bu araçlar ile yazı tipi, yazı boyutu, rengi gibi düzenlemeler yapılabilir. Aşağıdaki görselden biçimlendirme araçları ve görevlerini inceleyebilirsiniz.

Metin araçlarını kullanmak için farenin sol tuşu ile araç seçilir ve metin yazılır. Eğer yazılı bir metin düzenlenmek istenirse yine farenin sol tuşuna basılı tutularak düzenlenecek metin seçilir ve ardından ilgili araca tıklanır.

Ekle Sekmesi Araçları

Ekle sekmesinden kapak sayfası, boş sayfa, tablo, resim, şekil, simge, 3 boyutlu model, grafik, ekran görüntüsü ve bağlantı gibi eklemeler yapılır. Bu araçlara ait görsel ve açıklamaları aşağıdaki görselden inceleyebilirsiniz.

Tablo Ekleme

Satır ve sütunların birleşmesiyle oluşan görsellere tablo adı verilir. Dikey alanlara sütun, yatay alanlara satır ve bunların birleşiminden oluşan kutulara hücre adı verilir. Örneğin 5 sütun ve 7 satırdan oluşan bir tabloda 5×7 = 35 adet hücre yer alır. Word programında tablo eklemek ve düzenlemek için şu adımlar izlenir:

1.Adım: İmleç, tablonun ekleneceği satıra getirilir.

2.Adım: Ekle sekmesinden “Tablo” butonuna tıklanır.

3.Adım: Açılan panoda fare gezdirilerek sütun ve satır sayısı seçilir ve eklemek için tıklanır.

Ayrıca aynı panodan “Tablo Ekle” seçeneği ile de satır ve sütun sayıları elle girilerek tablo ekleme işlemi yapılabilir. Tabloya yeni bir satır ve sütun eklenecekse fareye sağ tıklayarak açılan menüden “Ekle” seçeneği kullanılır. Yine aynı menüden hücre birleştirme, silme, bölme işlemleri yapılabilir.

Tablo eklendiğinde “Tablo Araçları” adında yeni bir sekme belirir. Bu sekmede yer alan araçlarla tablolarda düzenleme işlemleri yapılabilir.

NOT: MS Word programında normalde görünmeyen ancak bazı araçlar kullanıldığında görünen seklemeler “Bağlamsal Sekme” denir. Bu sekmelere örnek olarak “Tablo Araçları” ve resim eklediğimizde ortaya çıkan “Resim Araçları” sekmelerini verebiliriz.

Resim Ekleme

Word programında “Ekle” sekmesinde yer alan “Resimler” butonuna tıklayarak bilgisayardan, harici bir bellekten ve internetten çevrimiçi resim eklenebilir. Resim eklemek için şu adımlar izlenir:

1.Adım: İmleç, resmin ekleneceği konuma getirilir.

2.Adım: Ekle sekmesinden “Resimler” butonuna tıklanır.

3.Adım: Açılan pencereden eklenecek resim seçilir.

4.Adım: Son olarak “Ekle” butonuna tıklanır.

Resim eklendikten sonra veya resmin üzerine tıklandığında kenarlarında ve köşelerinde beliren noktalardan farenin sol tuşu basılı tutulup hareket ettirildiğinde büyütülüp küçültülebilir.

Ayrıca resmin üzerine tıklandığında “Resim Araçları” adında yeni bir bağlamsal sekme belirir. Bu sekmedeki araçlarla parlaklık, bulanıklık, netlik gibi düzenlemeler ile kırpma, döndürme, efekt ekleme, metin veya sayfaya göre konum belirleme ve hizalama işlemleri yapılabilir.

Şekil Ekleme

Bir word belgesine ekle sekmesinde bulunan “Şekiller” aracı ile onlarca farklı hazır şekiller arasından istenilen şekil eklenebilir. Bu işlem için şu adımlar izlenir:

1.Adım: Ekle sekmesinden “Şekiller” aracına tıklanır.

2.Adım: Açılan panodan istenilen şekil seçilir.

3.Adım: Farenin sol tuşuna basılı tutularak şekil istenilen yere istenilen boyutta çizilir.

4.Adım: Şeklin kenar ve köşelerinde beliren noktalardan şeklin boyutu ve açısı değiştirilebilir.

Şekil eklendikten sonra beliren “Çizim Araçları” sekmesinden şeklin renk, boyut, yerleşim ve efekt gibi düzenlemeleri yapılabilir.

3D Model Ekleme

Word programında, sayfa içerisine 3 boyutlu modeller eklenebilir. Bu modeller bilgisayardan da yüklenebileceği gibi word programına ait hazır modellerden de eklenebilir. Ancak hazır 3D modeller için internet bağlantısı gereklidir.

3 boyutlu model eklemek için aşağıdaki adımlar uygulanır:

1.Adım: Ekle sekmesinden “3B Modeller” butonuna tıklanır.

2.Adım: Açılan pencereden modelin üzerine tıklandığında 3B model sayfaya eklenir.

3.Adım: Modelin kenar ve köşelerinde yer alan noktalardan boyutu, ortasında yer alan döndür simgesi ile görüş açısı düzenlenir.

Düzen Sekmesi Araçları

Düzen sekmesi araçları ile kenar boşlukları, kağıdın yönü, kağıdın boyutu, paragraf girintileri, satır numaraları, bölme, hizalama, heceleme ve aralık bırakma gibi düzenlemeler yapılır.

Kenar Boşlukları: Belgenin tamamı ya da belirli bir kenar için boşluk ayarı yapılır. “Özel Kenar Boşlukları” seçeneği ile ölçüler elle de girilebilir.

Yönlendirme: Sayfanın yönünü yatay ya da dikey olarak düzenler.

Boyut: Standart olarak gelen A4 kağıdı boyutu A3, A5, zarf, B4 gibi farklı kağıt boyutlarıyla değiştirilebilir.

Sütunlar: Metni bir sayfada iki veya daha fazla sütuna ayırır ve düzenler.

Girintile: Paragrafın sağdan ve soldan boşluk ayarları yapılır.

Aralık: Paragraflar arası boşluk ölçüsü belirlenir.

Kesmeler: Metnin yeni bölümünün, yeni bir sayfada ya da yeni bir sütunda başlamasını sağlar. İstenirse sadece tek sayılı ya da sadece çift sayılı sayfalarda yeni bölüm başlatılabilir.

Satır Numaraları: Her satır başında sayı gösterilmesini sağlar.

Heceleme: Word programı, kelimeler satır sonuna sığmadığında o kelimeyi bir bütün olarak bir alt satıra geçirir. Heceleme aracı kullanıldığında satır sonunda tire (-) işareti ile ayırarak sığmayan heceyi bir alt satıra geçirir.

Seçim Bölmesi: Tüm nesneleri listeleyerek sıralamalarını ve görünürlüklerini değiştirmeyi daha kolay hale getirir.

Nesneleri Hizala: Seçili nesnelerin, sayfadaki konumlarını kenarlara ya da birbirlerine göre hizalamayı sağlar.

Arama ve Değiştirme İşlemleri

Giriş sekmesinde yer alan ara, değiştir, seç araçları ile çok sayfalı belgelerde aranan bir kelimeyi bulabilir, hatalı veya değişmesi gereken bir kelimeyi yenisiyle değiştirebilirsiniz.

Ara / Bul: Belge içerisinde aranması istenen kelime yazılır ve o kelimeden kaç tane varsa “Sonrakini Bul” butonu yardımıyla sırasıyla gösterilir.

Değiştir: Değiştirilmek istenen kelime “Aranan” satırına yazılır. Ardından “Yeni değer” satırına yeni kelime yazılır. Örneğin ilk satıra elma, 2. satıra ise armut yazıldığında belgede yer alan tüm elma kelimeleri armut olarak değişecektir.

Seç: Belge içerisindeki metin ve nesneleri fare yardımıyla seçmek için kullanılır.

Git: Gösterilmesi istenen sayfa, bölüm satır veya dipnotun numarası ya da yer işareti veya açıklamanın adı girilerek belirtilen yere hızlıca gidilebilir.

Dosya Sekmesi

Giriş: Boş belge, hazır şablonlar, son kullanılan ve sabitlenmiş dosyalara erişimin sağlandığı bölümdür.

Yeni: Yeni bir word belgesi oluşturmak için kullanılır. İstenirse çevrimiçi şablonlardan faydalanılabilir.

Aç: Bilgisayar ve One Drive bulut hesabından önceden oluşturulmuş bir belgeyi açmak için kullanılır.

Eklenti Edinin: Microsoft Word programına yeni özellikler kazandıran eklentileri eklemek için kullanılır.

Bilgi: Belgeye ait güvenlik, koruma, kategori, sürüm ve yönetim gibi özelliklerin ayarlandığı bölümdür.

Kaydet: Belgeyi bilgisayar veya One Drive bulut hesabına kaydetmek için kullanılır.

Farklı Kaydet: Belgeyi farklı isim ya da uzantıyla bilgisayar veya One Drive’a kaydetmek için kullanılır.

Geçmiş: MS Word ile geçmişte yapılan çalışmaların bir listesi görüntülenir.

Yazdır: Belge, bilgisayara bağlı ya da aynı ağda bulunan bir yazıcıdan kağıda aktarılır.

Paylaş: Belge, bulut hesabı, blog sitesi ve e-posta yoluyla bir kişi ya da toplulukla paylaşılabilir.

Dışa Aktar: Belge, PDF, XPS, TXT ve DOC gibi dosya türleri ile farklı formatlarda bilgisayara kaydedilir.

Kapat: Belgeyi kapatmak için kullanılır. Eğer bir değişiklik yapılmışsa “Kaydet” penceresi gelir.

Hesap: Microsoft hesabında oturum açma, Office lisans etkinleştirme aracı ve ürün bilgileri yer alır.

Seçenekler: MS Word ile ilgili özelleştirme, güvenlik ve dil ayarlarının yapılabildiği penceredir.

Yazdırma İşlemi

Bir belgeyi kağıda aktarmak için Dosya sekmesinden Yazdır seçeneğine tıklanır. Ardından kullanılacak yazıcı seçilip Yazdır butonuna tıklanarak yazdırma işlemi başlatılır.

Yazdırma işleminin klavye kısayolu Ctrl + P ‘dir. Aşağıdaki görselden yazdır penceresi araçları ve görevlerini inceleyebilirsiniz.

Kaydetme İşlemleri

Word programı ile oluşturulan veya düzenlenen belgeler, bilgisayar, harici bellek ve OneDrive bulut hesabına kaydedilebilir. Kaydetmek için şu adımlar izlenir:

1.Adım: Belgeyi kaydetmek için hızlı erişim çubuğu veya dosya sekmesinden Kaydet ya da Farklı Kaydet butonuna tıklanır. (Kaydet için klavyeden Ctrl + S kısayolu, Farklı Kaydet için F12 tuşu kullanılabilir.)

2.Adım: Açılan pencereden bulut hesabına kaydedilecekse “OneDrive”, bilgisayar veya harici bir belleğe kaydedilecekse “Gözat” seçeneği tıklanır.

3.Adım: Açılan “Farklı Kaydet” penceresinden sol kısımda bulunan hızlı erişim alnı yardımıyla kaydedilecek klasör belirlenir.

4.Adım: Aynı pencerenin alt kısmında bulunan “Dosya Adı” satırına dosyaya verilecek isim yazılır. “Kayıt Türü” satırında ise dosyanın uzantısı belirlenir. Bir word belgesi uzantısı .docx ‘tir.

  • Belgenin ilk kez kaydedileceği işlemlerde her zaman farklı kaydet penceresi gelir.
  • Konumu belli olan belgelerde kaydet butonuna tıklandığında bu pencere gelmez.
  • Belge farklı uzantı, isim veya konuma kaydedilecekse farklı kaydet butonu kullanılır.

MS Word Klavye Kısayolları

Microsoft Word programı kullanılırken bazı işlemleri klavye kısayol tuşları ile hızlıca yapabiliriz. Sıklıkla başvurulan kısayol tuşları şu şekildedir:

  • Ctrl + N: Yeni belge oluştur
  • Ctrl + O: Önceden oluşturulmuş belge aç
  • Ctrl + S: Açık olan belgeyi kaydet
  • F12: Açık olan belgeyi farklı kaydet
  • Ctrl + W: Belgeyi kapat
  • Ctrl + Z: Son işlemi geri al
  • Ctrl + Y: Son işlemi yeniden yap
  • Ctrl + C: Seçileni panoya kopyala
  • Ctrl + X: Seçileni kaldırıp panoya kopyala
  • Ctrl + V: Panoya kopyalananı yapıştır
  • Alt + Ctrl + S: Açık olan pencereyi böl
  • Ctrl + F2: Baskı önizleme görüntüle
  • F1: Yardım ekranını aç
  • Ctrl + F: Kelime arama kutusunu aç
  • Ctrl + Backspace: İmleç solundaki kelimeyi sil
  • Ctrl + Delete: İmleç sağındaki kelimeyi sil
  • Ctrl + B: Seçili karakterleri kalınlaştır
  • Ctrl + I: Seçili karakterleri italikleştir (eğik yaz)
  • Ctrl + U: Seçili karakterlerin altını çiz
  • Ctrl + E: Paragrafı ortalama
  • Ctrl + L: Paragrafı sola hizalama
  • Ctrl + R: Paragrafı sağa hizalama
  • Ctrl + J: Paragrafı iki yana yaslama
  • Ctrl + Shift + C: Seçili harfin biçimini kopyala
  • Ctrl + Shift + V: Kopyalanan biçimlendirmeyi yapıştır
  • Ctrl + Boşluk: Tüm biçimlendirmeleri kaldır
  • Sol / Sağ Ok: İmleci sola/sağa hareket ettir
  • Ctrl + Sol / Sağ Ok: İmleci kelime üzerinden taşı
  • Yukarı / Aşağı Ok: İmleci satırlar arası hareket ettir
  • Ctrl + Yukarı / Aşağı Ok: Paragraflar arası hareket ettir
  • End: İmleci satırın sonuna taşı
  • Ctrl + End: İmleci belgenin sonuna taşı
  • Home: İmleci satırın başına taşı
  • Ctrl + Home: İmleci belgenin başına taşı
  • Page Up / Page Down: Sayfalar arasında geçiş yap
  • F5: Bul-Değiştir kutusunu aç
  • Shift + F5: İmleci son düzenlenen noktaya taşı
  • Shift + F3: Seçili harfi büyük ya da küçük harfe dönüştür
Bu içeriğimize tepkiniz ne oldu?
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Microsoft Office Word Programı Nedir Nasıl Kullanılır?
Yorum Yap

Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni içeriklerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bilişimle Gelecek! ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin