1. Haberler
  2. Konu Anlatımları
  3. MS Paint Nedir ve Paint Programı Nasıl Kullanılır?

MS Paint Nedir ve Paint Programı Nasıl Kullanılır?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MS Paint Nedir?

MS Paint, Microsoft tarafından geliştirilen ve Windows işletim sistemi ile birlikte sunulan temel bir grafik ve resim düzenleme programıdır. Genellikle MS Paint veya Microsoft Paint adıyla anılır.

İlk kez 1985 yılında Windows 1.0 sürümüyle tanıtılmış ve günümüze kadar hemen hemen her Windows sürümünde yerini almıştır. İlk çıktığı günden itibaren özellikle amatör kullanıcılar arasında popüler olmuştur. Windows 10 sürümüyle birlikte MS Paint ‘in yanına Paint 3D de eklenmiştir.

MS Paint ile Neler Yapılabilir?

MS Paint, profesyonel grafik düzenleme programları kadar gelişmiş olmasa da basit bir kullanıcı arayüzü ve temel işlevselliği ile birçok temel işlev sunar:

Çizim Araçları: Kalem, fırça, dolgu aracı gibi temel çizim araçlarıyla özgürce tasarımlar yapılabilir.

Renk Paleti: Kullanıcıların renk seçmesini ve farklı tonlar oluşturmasını sağlayan bir renk paleti içerir.

Metin Ekleme: Resimlere yazı eklenmesine olanak tanır.

Geometrik Şekiller: Daire, kare, çizgi gibi çeşitli şekiller kolayca çizilebilir.

Görsel Düzenleme: Resim kırpma, yeniden boyutlandırma ve döndürme gibi basit düzenlemeler yapılabilir.

Dosya Desteği: BMP, JPEG, GIF, PNG gibi farklı dosya formatlarını destekler. Ancak GIF formatında nesne hareketlendirme özelliğini ve PNG formatında arka planı kaldırmaya yarayan alfa kanalını desteklemez.

Paint Programı Nasıl Açılır?

MS Paint’i açmak için başlat menüsünden arama çubuğuna “paint” yazılır ve açılan listeden programa tıklanarak veya sağ taraftaki “Aç” butonu yardımıyla açılır.

MS Paint Arayüzü

Paint programı ara yüzü, sık kullanılan araçların bir arada olduğu oldukça pratik ve kolay kullanılabilir bir tasarıma sahiptir. Program açıldığında karşımıza gelen ilk ekranda şu öğeler yer alır:

Hızlı Erişim Çubuğu: MS Paint programının oldukça basit bir arayüzü vardır. En üst bölümde kısa yoldan kaydetme, geri alma ve ileri alma işlemlerini yapabileceğimiz butonlar ve dosya adının yer aldığı “Hızlı Erişim Çubuğu” yer alır. Onun altında ise “Dosya”, “Giriş” ve “Görünüm” sekmeleri yer alır.

Giriş Sekmesi: Program açıldığında bizi “Giriş” sekmesi karşılar. Giriş sekmesinde pano, resim, araçlar, fırçalar, şekiller, boyut ve renkler gibi bölümler ile Paint 3D bağlantı butonu bulunmaktadır.

Çalışma Alanı: Orta kısımda çizim, boyama ve düzenleme işlemlerini yapabileceğimiz çalışma alanı (canvas) bulunmaktadır. Bu alanı beyaz bir resim kağıdı gibi düşünebiliriz. Çalışma alanı kenar ve köşelerinde yer alan noktalardan büyütülüp küçültülebilir.

Durum Çubuğu: Paint arayüzünün en alt kısmında ise durum çubuğu yer alır. Durum çubuğu bize fare imlecinin çalışma alanındaki koordinatını, çalışma alanının piksel cinsinden en ve boy ölçülerini verir. Çubuğun en sağında ise sayfayı büyütüp küçültmemizi sağlayan bir araç yer alır.

Hızlı Erişim ve Giriş Sekmesi Araçları

Programda en sık kullanılan araçlar hızlı erişim çubuğunda ve giriş sekmesinin “Araçlar” bölümünde yer alan minik butonlardır. Bu butonların görevleri kısaca şunlardır:

Hızlı Erişim Çubuğu Butonları

Kaydet: Yapılan çalışmayı kaydeder.

Geri Al: Son yapılan işlemden ilk yapılan işleme doğru giderek her tıklamada bir bir geri alır.

İleri Al: Eğer geri alma işlemi yapılmışsa her tıklamada son yapılana doğru işlemleri ileri alır.

Hızlı erişim çubuğu araçları yanında bulunan küçük ok butonuna tıklandığında özelleştirilerek Yeni, Aç, Yazdır gibi butonlar da eklenebilmektedir.

Giriş Sekmesi Araçları

Bu araçları kullanmak için ilk olarak farenin sol tuşuna tıklanarak araç seçilir, ardından aynı tuşla renk belirlenir ve çalışma alanında farenin sol tuşuna basılı tutularak araç kullanılır.

Kalem: Bu aracı kullanmak için ilk olarak farenin sol tuşuna tıklanarak araç seçilir, ardından aynı tuşla renk belirlenir ve çalışma alanında farenin sol tuşuna basılı tutularak ve fare hareket ettirilerek araç kullanılır.

Renkle Doldur: Tıkladığımız alanı seçi renk ile doldurur.

Metin: Çalışma alanında tıkladığımız yere metin/yazı eklememizi sağlar.

Silgi: Farenin sol tuşuna basılı tutularak kullanılır. Tıkladığımız alanı siler.

Renk Seçici: Resimde yer alan bir rengin üzerine getirip tıkladığımızda o rengi seçer ve en son kalem veya fırçadan hangisini kullandıysak onu hazır hale getirir.

Büyüteç: Farenin sol tuşu ile tıkladığımız alanı büyütür. Sağ tuşu kullandığımızda ise küçültür.

Seç: İstenilen alanı veya tüm resmi seçili hale getirir. Açılır listeden “Dikdörtgen seçim” seçildiğinde seçmek istediğimiz alanı kare veya dikdörtgen şeklinde seçer , “Serbest biçimli seçim” ise alanı istediğimiz çizgide seçmemizi sağlar. Bunu makasla kesmek gibi düşünebilirsiniz. Tüm çalışma alanını seçili hale getirmek için ise “Tümünü seç” seçeneğini seçebilirsiniz. Seçme işleminin ardından seçili alanı silebilir, taşıyabilir ve kopyalayabilirsiniz.

Kırp: Seçilen alanı kırpar.

Yeniden Boyutlandır: Seçilen alanı istenilen oranda yeniden boyutlandırır. Ayrıca istenilen açıda eğikleştirir.

Döndür: Seçili alanı 90 ve 180 derece döndürür, yataya ve dikey olarak çevirir.

Fırçalar: Sulu boya, yağlı boya, güzel yazı, pastel, kuru boya, işaretleyici ve püskürtme kabı gibi 9 farklı fırça seçeneği ile çizim ve boyama işlemleri yapılır.

Boyut: Fırça ve kalem araçlarının boyutu inceden kalına doğru ayarlanır.

Renk Paleti: 20 farklı renk seçeneği ile gelir. “Renkleri düzenle” butonu kullanılarak renk seçenekleri değiştirilebilir ve sayısı 30’a yükseltilebilir.

1.Renk: Farenin sol tuşu ile kullanılan renktir.

2.Renk: Farenin sağ tuşu ile kullanılan renktir. Ayrıca arkaplan rengini temsil eder.

Görünüm Sekmesi

Çalışma alanının görünümü ilgili ayarların yer aldığı sekmedir. Yakınlaştır, Uzaklaştır, %100 Boyut, Cetveller, Kılavuz Çizgileri, Durum Çubuğu, Tam Ekran ve Küçük Resim ayarları gibi özellikleri barındırır.

Yakınlaştır: Her tıklamada orijinali %100 olan resmi %800 ‘e kadar yakınlaştırır / büyütür.

Uzaklaştır: Her tıklamada orijinali %100 olan resmi %12,5 ‘a kadar uzaklaştırır / küçültür.

%100: Uzaklaştırılmış ya da yakınlaştırılmış resmi orijinal boyutuna geri getirir.

Cetveller: Yanında bulunan kutucuk işaretlendiğinde detaylı çalışmalar ve aynı ölçüde çizimler için çalışma alanının üst ve sol tarafında cetvel özelliğini açar.

Kılavuz Çizgileri: Yanında bulunan kutucuk işaretlendiğinde çalışma alanında minik kareler belirir. Bu kareler yardımıyla detaylı çizimler daha kolay yapılır.

Tam Ekran: Programa ait sekme ve araçları ortadan kaldırarak resmi tam ekran olarak gösterir. Bu işlem için klavyeden “F11” tuşu da kullanılabilir. Programa geri dönmek için resme fare ile sol tıklanır ya da klavyeden herhangi bir tuşa basılır.

Küçük Resim: Resmi küçük resim penceresinde gösterir.

Metin Sekmesi

Metin sekmesi Paint programını açtığımızda görünmez. Giriş sekmesinde yer alan metin aracına (A harfi) tıkladığımızda aktifleşir. Metin sekmesinde kes, kopya, yapıştır işlemlerini yapabileceğimiz pano, yazı tipi, boyutu, biçimi ve rengini ayarlayabileceğimiz araçlar yer alır.

Yazı Tipi Ailesi: Metni onlarca farklı yazı tipi ile ayarlamamızı sağlar.

Yazı Tipi Boyutu: Metnin boyutunu 8 ile 72 değerleri arasında değiştirir. Bu değerlere “punto” adı verilir. İstenirse klavyeden daha yüksek punto değerleri girilebilir.

Kalın: Metni daha kalın yazar.

İtalik: Metni sağa eğik yazar.

Altı Çizili: Metnin altını çizer.

Üstü Çizili: Metnin üstünü çizer.

Donuk Arka Plan: Yazıyı 1. renk ile yazar fakat arka planında 2. renk yer alır.

Saydam Arka Plan: Yazıyı 1. renk ile yazar fakat arka planı renksizdir.

Dosya Sekmesi

Dosya açma, kaydetme, yazdırma, e-posta olarak gönderme, masaüstü arka planı olarak ayarlama ve kapatma gibi seçeneklerin bulunduğu sekmedir.

Kaydetme İşlemi

Paint ile yapılan çalışmaları kaydetmek için bir çok seçenek vardır. En üstte yer alan hızlı erişim çubuğunda yer alan mor renkli kaydet simgesine tıklayarak ya da dosya sekmesinde yer alan “Kaydet” ve “Farklı Kaydet” butonlarıyla kaydetme işleminin ilk adımını gerçekleştirebilirsiniz. Bir diğer seçenek ise klavyeden Ctrl tuşu ile S harfine birlikte basmak olacaktır.

Bu işlemlerden herhangi bir tanesini yaptığınızda karşınıza farklı kaydet penceresi gelir. Bu pencereden dosyanın kaydedileceği yeri, dosya adını ve dosyanın türünü (bmp, jpeg, png, gif) belirledikten sonra “Kaydet” butonuna tıkladığımızda dosya belirttiğimiz adrese kaydedilecektir.

MS Paint’in Günümüzdeki Yeri

MS Paint, yıllar içinde birçok kez güncellenmiş ve modern işletim sistemlerinde yerini korumayı başarmıştır. Günümüzde, temel grafik işlemleri için hâlâ kullanışlı bir araçtır. Ayrıca, Microsoft’un daha gelişmiş grafik düzenleme programı olan Paint 3D ile birlikte gelerek kullanıcıların 3D tasarımlar yapmasını da destekler.

Bu içeriğimize tepkiniz ne oldu?
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
MS Paint Nedir ve Paint Programı Nasıl Kullanılır?
Yorum Yap

Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni içeriklerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bilişimle Gelecek! ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin