Bilgi ve iletişim teknolojileri, bilgiye ulaşılmasını ve bilginin oluşturulmasını sağlayan her türlü görsel, işitsel basılı ve yazılı araçlardır.
Bilginin toplanmasını, işlemesini, depolanmasını, ağlar aracılığı ile bir yerden bir yere iletilmesini sağlayan iletişim ve bilgisayar teknolojilerini de kapsayan bütün teknolojiler ise “Bilgi Teknolojisi” olarak adlandırılmaktadır.
İletişim teknolojisi, mesajların bir yerden bir yere hızlı iletilmesine olanak sağlamakta, bilgisayar teknolojisi ise hesaplama ve bilgi işleme yeteneklerimizi milyonlarca kere artırmaktadır.
Bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanırken, bilgiye ulaşmamızda bizlere yardımcı olacak web tarayıcıları, arama motorları, ansiklopediler, çevrimiçi kütüphaneler ve sanal müzeler kavramlarını biraz açarsak daha verimli olacaktır.
Web Tarayıcılar (Web Browsers)
Bir web tarayıcısı işletim sisteminin en gözde elemanlarındandır. Kullanıcıların ağ sunucuları üzerinde yer alan web sayfalarını açmayı sağlayan yazılımdır. Açılan sayfada aranan nesneyi arar bulur, sık kullanılanlar ve geçmiş listesi yapar. Çoklu ortam dosyalarını oynatır ve kaydeder, belgeleri basar, ön belleğe aldığı sayfalar ile çevrimdışı çalışabilir.
Google Chrome: Google tarafından geliştirilmiş bir web tarayıcısıdır. Oldukça basit ve kullanımı kolaydır. Diğer web tarayıcılara göre daha hızlı çalışmaktadır. Microsoft windows için çıkarılan sürümü 2 Eylül 2008 tarihinde piyasaya sürülmüştür.
Mozilla Firefox: Mozilla firefox kısa adıyla mozilla günümüz kullanıcılarına hitap eden başka bir web tarayıcısıdır. XUL kullanıcı ara yüzü dili ile yazılmış bir açık kaynak yazılımıdır.
Safari Browser: Safari Apple’ın geliştirdiği bir web tarayıcısıdır. Tarayıcı Mac Os işletim sisteminde kullanılmak için tasarlanmıştır. Ama 2007 yılında microsoft kullanıcıları içinde beta sürümü çıkarılmıştır. Oldukça kullanışlı bir web tarayıcısıdır.
Opera Browser: Opera web tarayıcısı birçok işletim sistemi ile uyumlu olarak çalışmaktadır. Diğer web tarayıcıları gibi kullanımı kolaydır. Opera küçüklüğü ve hızlılığıyla pek çok düzlemde çalışabilmektedir.
Yandex Browser: Online olarak bilgi arayan herkes için geliştirilmiş, kullanıcılarına internette bilgi aramalarını sağlayan arama motoru ve bilgi portalıdır. Yandex bunların dışında haberler, e-posta, harita, oyun gibi birçok farklı online servisi de beraberinde sunuyor.
Vivaldi Browser: 2016 yılında duyurulan Vivaldi, yeni bir web tarayıcı olmasına rağmen kısa sürede ulaştığı büyük kullanıcı kitlesi ile dikkat çekiyor. Siteleri yan çubuğa sabitleyebiliyor, araç çubuklarını dilediğiniz yere yerleştirebiliyor, sayfaların yazı tiplerini ve renklerini ayarlayabiliyor, not panelini kullanabiliyor, arama motorlarına takma isim verebiliyor ve sekmelerin çalışma şeklini değiştirebiliyorsunuz.
Microsoft Edge: 2016 yılında kullanıma sunulan Microsoft Edge, markanın bundan önceki web browser ürünü İnternet Explorer’ın yerini alıyor. Chromium tabanlı olan ve eskisine oranla hissedilir derecede daha hızlı çalışan Edge, Chromecast cihazlarına yayın yapabiliyor ve sitelerdeki metinleri okuyabiliyor. Tarayıcı içerisine ekleyebileceğiniz parola yöneticileri ve reklam engelleyiciler de bulunuyor. Birçok kişiselleştirme ve gizlilik işlevi sunan Edge ile web sitelerini tarayıcıyı açmadan, bir uygulama gibi çalıştırabiliyorsunuz.
İnternet Explorer: Microsoft tarafından geliştirilen bir internet tarayıcısıdır. Windows ile birlikte gelen İnternet Explorer yavaşlığından şikayet edilse de internet seçenekleri ve ağ yapılandırmaları konusunda günümüz kullanıcılarının en çok kullandığı internet tarayıcısıdır. Kullanımı oldukça sade ve basittir.
Önemli web tarayıcılarında ortak olarak bulunan özellikler:
- Önceki ve ilerideki siteye gitmek için “İleri” ve “Geri” tuşları bulunur.
- “Tarihçe” veya “Geçmiş”, daha önce ziyaret edilen siteleri gösterir.
- Mevcut sayfayı yeniden yüklemek için “Yenile” butonu bulunur.
- Uğraşıyı durdurmak için “Dur” butonu bulunur. Bazı tarayıcılarda “dur” butonuyla “yenile” butonu birleşmiştir.
- Ana sayfaya dönmek için “Home” butonu bulunur.
- İstenilen siteye girmek ve görüntülemek için “Adres Çubuğu” kullanılır.
- Ziyaret edilecek site yüklenirken ilerlemesini ve aynı zamanda imleçle üzerine gelindiğinde URL bağlantılarını görmemizi sağlayan ve ayrıca sayfa yakınlaştırma özelliği olan “Durum Çubuğu” bulunur.
- Ayrıca önemli web tarayıcıları web sayfası içinde arama özelliklerine sahiptirler. Örneğin, “Google Chrome” adres çubuğu aynı zamanda “Google” arama motoruna ait bir arama çubuğu işlevi görür.
Şimdi dilerseniz en çok kullanılan bilgiye ulaşma aracı olan arama motorlarını inceleyelim.
Arama Motorları (Search Engines)
Arama motoru (Search Engine), adından da anlaşılacağı gibi merak edilen ya da ulaşılmak istenilen bilgiye ulaşmayı sağlayan algoritmaya sahip bir yazılımdır. Genel olarak internet üzerinden aranılan verilere erişim sağlamak amacı ile kullanılmaktadır. Bir arama motorunun arama çubuğuna hakkında bilgi sahibi olmak istediğiniz kelime veya cümleyi yazdığınızda, o kelimenin içerisinde geçtiği ya da bağlantılı olan tüm web sitelerini, ilgili görselleri ve videoları listeleyebilirler.
Bir arama motoru ileri düzey arama yöntemlerinin neler olduğunu öğrenmek için buradaki yazımıza göz atabilirsiniz. >> Google ile İleri Düzey Arama Yöntemleri Nelerdir?
Google: Sunduğu hizmetlerle ve servislerle internet kullanıcıları için bir arama motorundan çok daha fazlası haline gelen Google, 1998 yılından bu yana kullanılıyor. Amacı en iyi kullanıcı deneyimini sunmak olan Google’ın aylık tekil ziyaretçi sayısı 30.7 milyardan fazla. En çok trafiği ABD, Hindistan ve Brezilya’dan alan Google, dünyada olduğu gibi ülkemizde de en fazla kullanılan arama motorudur. google.com
Bing: Microsoft’un sunduğu bir hizmet olan Bing, arama motoru alışkanlıklarını değiştireceği iddiasıyla sektöre adım atmıştır. En fazla trafiği ABD, Çin ve Fransa’dan alır. Aylık tekil ziyaretçi sayısı 1.1 milyar olan bing.com kullanılmaya başlandığından bu yana oldukça iyi yol kat etmiştir. bing.com
Yahoo: 90’lı yılların sonunda yaptığı çıkış ile bir anda büyük bir popüleriteye ulaşan Yahoo, rakiplerinin yeniliklerine ayak uyduramadı ve küçülme yoluna girdi. Ancak hala arama motorları listesinin üst sıralarda yer alıyor çünkü Microsoft’tan ve Google’dan destek alıyor. ABD, Hindistan ve Brezilya’da yoğun bir trafiği bulunan Yahoo’nun, aylık ziyaretçi sayısı 6.6 milyon civarındadır. yahoo.com
Yandex: Arama motorları arasında büyük bir pazar payına sahip olmasa da kendisine ait servisleriyle ve çoklu dil desteğiyle oldukça ön plandadır. En fazla trafiği ABD, Rusya ve Çin Halk Cumhuriyeti’nden alan Yandex’in aylık ziyaretçi sayısı 19.3 milyondur. yandex.com
Baidu: Bir Çin arama motorudur. Baidu 2000 yılı Ocak ayında Robin Li ve Eric XU tarafından Pekin’de kurulmuştur. Baidu’nun kökenleri Robin Li tarafından 1996 yılında geliştirilen Rankdex’e dayanmaktadır. Robin Li 2000 yılında Baidu’yu kurmuştur. Baidu Çin’de hizmet veren en büyük arama motoru olmasının yanında birçok internet tabanlı hizmeti sağlamaktadır. baidu.com
DuckduckGo: “Seni takip etmeyen arama motoru” sloganıyla hizmet veren duckduckgo.com kullanıcılarının bilgilerini saklamıyor ve kullanıcıları reklamlarla takip etmiyor. 2008 yılından bu yana kullanılmaktan olan bu arama motorunun aylık ziyaretçi sayısı 130.1 milyon ve en çok ziyaretçiyi ABD, Almanya ve Britanya’dan alır. duckduckgo.com
Ask: 1995 beri kullanılan ask.com, kullanıcıların indirdiği dosyalara yerleşmesiyle biliniyor. ABD, Hindistan ve Brezilya’dan aldığı yoğun trafik ile aylık tekil ziyaretçi sayısı 590.9 milyona ulaşmıştır. search.ask.com
Yaani: Turkcell tarafından geliştirilen Türkiye merkezli arama motorudur. Arama motorunun altyapısı tamamen Türkçedir. Bunun sayesinde Türkçe aramalarda arama motoru dil bilgisi yapısını anlayabilmekte ve kullanıcının isteklerini tam olarak karşılayabilmektedir. yaani.com.tr
Ecosia: Almanya’nın Berlin kentinde kurulmuş olan ve elde ettiği karın % 80’ini veya daha fazlasını ağaçlandırmaya odaklanan kâr amacı gütmeyen kuruluşlara bağışlayan bir arama motorudur.
Ecosia arama sonuçlarının elde edilmesinde ilk başlangıç sürecinde Yahoo! arama sonuçlarını kullanırken ilerleyen yıllarda Bing ve Wikipedia’da verilerini de arama sonuçlarında kombine ederek göstermeye başlamıştır. Şirket günümüzde arama sonuçlarını Bing üzerinden aldığı verileri kendi algoritmalarıyla geliştirerek kullanıcıya göstermektedir. ecosia.org
Internet Archive: Kendini ücretsiz ve herkese açık erişilebilir bir çevrimiçi dijital kütüphaneyi kurmaya ve bunun devamını sağlamaya adamış, kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Organizasyon, araştırmacı ve tarihçilerin internet sitelerinin eski hallerine ulaşabilmelerini amaçlamaktadır.
Sitelerin her değişiklik öncesi halini veritabanında saklayarak, belirli sitelerin belirli günlerde nasıl göründüğünü gösterebilir. Yaptıkları işi webin fotoğrafını çekmek olarak adlandırmaktadırlar. archive.org
Wolfram Alpha: Wolfram Alpha diğer tüm arama motorlarından farklı bir “Hesaplamalı Bilgi Motoru” ‘dur. Matematiksel hesaplar yapan bilim insanlarının tercihlerinden biri olan Wolfram Alpha, çevrimiçi bir hizmet olarak var olan sistematik bilgilere herkesin doğrudan erişebilmesini sağlar ve sistematik bilgileri hesaplanabilir kılar. Wolfram Alpha’ya bir ülke ismi, şehir, bir tarih, bir hesaplama ya da tarihsel bir olay yazıldığı zaman kesin cevaplar ayrıntılı bir şekilde alabilir. Örneğin; Wolfram Alpha üzerinde “Ankara” kelimesini verip arama gerçekleştirildiğinde, Ankara hakkında; nüfus bilgileri, Ankara’nın haritadaki yeri, koordinatları, yerel tarih ve saati gibi ayrıntılar verilmektedir. wolframalpha.com
AOL: America OnLine’ın kısaltmasıdır. Merkezi New York’ta bulunan ABD’nin küresel anlamdan kitlesel medya şirketlerinden biridir. AOL, internet servis sağlayıcılığının yanı sıra, arama motoru, anında mesajlaşma (AIM), e-posta gibi hizmetler de vermektedir. aol.com
Online Ansiklopediler
Ansiklopedi denildiğinde genelde ilk akla gelen ciltler dolusu kalın kitaplar olmaktadır. Fakat gelişen dijital teknoloji, ansiklopedileri sayfalardan ayırarak bilgisayar ekranlarına taşımaya başladı bile. Günümüzde internet üzerinde yayınlanan çok sayıda “online” ansiklopedi bulmanız mümkün.
İşte, bahsettiğimiz “online” ansiklopedilerden birkaçı;
Wikipedi: Wikipedia projesinin, 2003’te hayata geçen Türkçe koludur. Kurulduğu günden itibaren, internetin en geniş kaynak sitesi olma yönünde ilerlemektedir. Vikipedi, içeriği dünyanın her köşesinden gönüllü insanlar tarafından ortaklaşa hazırlanan açık kodlu, özgür, kâr amacı gütmeyen ücretsiz bir ansiklopedidir. Bu site viki teknolojisini kullanır, yani dünya üzerinde internete bağlı bilgisayarı olan herhangi bir kişi, -çok az sayıdaki korumalı sayfa dışındaki- tüm sayfalarda ekleme, çıkartma, düzenleme yapabilir. wikipedia.org
Webopedia: Bilgisayar ve internet konularına meraklı olan hemen herkesin ilgisini çekebilecek bir online ansiklopedidir. İngilizce içerik sunan webopedia’ya ait özel arama motoru ile aradığınız bilgiye kolayca ulaşabilir ve dilerseniz kategoriler arasında da gezinti yapabilirsiniz. webopedia.com
Canaktan.org: Sosyal bilimlerin muhtelif alanlarındaki eserleri ile tanınmış bilim insanı Prof. Dr. Can Aktan’ın hayata geçirdiği, içeriğinde Ekonomi, Felsefe, Hukuk, Dinler ve İnançlar, Devlet, Politika ve Eğitim gibi kategorilerin yer aldığı bir sosyal bilimler online ansiklopedisidir. canaktan.org
Türkçe Bilgi: Ansiklopedi ve sözlük formatında yayın yapan internetteki en geniş Türkçe içeriğe sahip sitelerden biridir. 2004 yılı Eylül ayından beri yayında olan sitede hemen her konuda bilgiye ulaşmak mümkün. İçeriğinin tamamına yakını üyeleri ve editörleri tarafından oluşturulan sitenin ansiklopedi sözlük bölümlerindeki içerik sayısı 1 milyonu geçmiştir. turkcebilgi.com
Osmanlı 700: Tamamen Osmanlı Devleti ile ilgili bilgilerin yer aldığı sitede Osmanlı padişahlarının hayatı, askeri ve idari başarıları, mimari eserleri, tuğraları gibi bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca site üzerinden Osmanlı tarihi ile ilgili olaylar, kesitler, mekanlar ve albümlerde ulaşmak mümkün. osmanli700.gen.tr
Kim Kimdir: 3000’den fazla ünlü kişiye ait bilgilerin yer aldığı Türkçe içerikli bir biyografi sitesidir. Sitenin anlaşılır arayüzü ile merak ettiğiniz ünlü bir kişinin hayatı hakkındaki her şeyi kolayca öğrenebilirsiniz. kimkimdir.gen.tr
En çok kullanılan İngilizce içerikli online ansiklopedilerden bazıları:
Çevrimiçi (Elektronik) Kütüphaneler
Teknolojinin hızla gelişmesi birçok alanda verilen hizmetlerin boyutunun ve şeklinin değişmesine neden olmaktadır. Online kütüphaneler sayesinde, bilgiye internet aracılığıyla kolayca erişim sağlanır.
Elektronik kütüphanecilik; kütüphanelerin yaygınlaşmasına, evlerimize taşınmasına, daha etkin ve yoğun kullanılmasına bir fırsat oluşturmaktadır.
Kütüphanem Cepte: Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait mobil uygulamadır. Uygulama sayesinde okurlar e-devlet üzerinden kütüphanelere üyelik gerçekleştirebilir ve sistemde bulunan e-kitapları ücretsiz okuyabilir. Android için İndir / İOS için İndir
Milli Kütüphane: Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün web sitesi üzerinden kuruma ait kitap ve dergi koleksiyonuna ulaşabilirsiniz. millikutuphane.gov.tr / koha.ekutuphane.gov.tr
Konuşan Kitaplık: Milli Kütüphane’ye ait olan ve görme engellilerin sesli kitaplardan faydalanabilmesi için oluşturulmuş bir çevrimiçi kütüphanedir. konusankitaplik.mkutup.gov.tr
TBMM Açık Erişim Kütüphanesi: Açık Erişim Sistemi ile TBMM Kütüphanesi dijital kaynaklarının ve TBMM’de üretilen yasama/denetim faaliyetleri ile ilgili entelektüel bilginin görünürlüğünün artırılması, TBMM’nin ulusal ve evrensel bilgi üretimine yaptığı katkının belgelenmesi amacıyla erişime sunulmuştur. Sistemde 2500’den fazla yayın okurlarla buluşturulmaktadır. acikerisim.tbmm.gov.tr
Türkiye Yazma Eserler Kurumu: Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı yayınlarına ait kitapların (PDF) olarak okunup, indirilebildiği resmi yayın sitesidir. YEK Başkanlığına ait e-kitap modülü ile transkripsiyon, tıpkı basım ve yayınlara kolayca ulaşabilirsiniz. ekitap.yek.gov.tr
Gutenberg Projesi: Telif hakkı süresi dolmuş kültürel eserleri dijital ortama aktarmak, arşivlemek ve dağıtmak amacıyla yürütülen gönüllü bir çalışmadır. 1971 yılında kurulan Gutenberg Projesi, dünyanın en eski dijital kütüphanesidir. İnternet’in doğmasından sonra web ortamına taşınmıştır. Proje, özellikle edebiyat eserlerinin olabildiğince ücretsiz ve kalıcı bir biçimde, herhangi bir bilgisayarda kullanılabilen açık formatlarda serbestçe dağıtılmalarını sağlar. gutenberg.org
Google Books: Google bünyesinde bulunan ve kullanıcıların kitaplar hakkında detaylı arama yapmasına olanak sağlayan arama motorudur. Google Play Books uygulaması ile de 5 Milyondan fazla e-kitaba ücretli ve ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Uygulamadaki kitaplara “Play Store Kitaplar” menüsünden ulaşabilir, İOS cihazlarınıza ise buradan indirebilirsiniz. books.google.com.tr
İKSV: İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın (İKSV) hazırladığı, aralarında “Tiyatroda Bir Gün”, “Opti ile Pesi: Komşuluk Şarkısı” ve “Fanfar – Müzikli Bir İstanbul Masalı”nın bulunduğu çocuk kitapları dijital dünyada minik okurlarla buluşuyor. iksv.org
Legal Yayıncılık: 2002 yılında avukatlar tarafından kurulmuş olup hukukçuların ihtiyaçlarını ve bunlara ilişkin çözümlerin neler olduğunu yakından bilen ve takip eden bir yayınevidir. Yayınevinin sitesi üzerinden çeşitli hukuk alanlarına ait kitap, dergi, makale, tez ve derslere ulaşabilirsiniz. legal.com.tr
SSM Çocuk Kitapları: Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, çocuklara yönelik eğitim etkinliklerinin bir uzantısı olarak, ev sahipliği yaptığı devam eden sergilerin, koleksiyonlarının ve konservasyon gibi faaliyetlerinin işlendiği çocuk kitapları hazırlamaktadır. Farklı yazar ve illüstratörler tarafından gerçekleştirilen bu kitaplar, sanatçıların hayat hikâyeleri ve sanatsal üretimlerini, koleksiyonların oluşturulduğu tarihsel bağlamı ve bir müzenin işleyişine dair konuları anlaşılır bir dille çocuklara açıklamaktadır. sakipsabancimuzesi.org
En çok ziyaret edilen diğer çevrimiçi kütüphanelerden bazıları:
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi
İstanbul Üniversitesi Sanal Kütüphane
Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği (ÜNAK)
Ankara Üniversitesi E-Kütüphane
Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphane
Pamukkale Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi
Sanal Müzeler
Sanal Müze, müze mekanı ve müzede sergilenmekte olan eserlerin sanal ortamda aslına uygun olarak yeniden inşası ve izleyiciye klavye ve/veya fare aracılığıyla bu mekanları gezerek eserleri izleme ve inceleme sağlayacak etkileşimli web siteleri ve uygulamalardır.
Sanal müzeler, dünya çapında erişim sağlarlar. Doğru tasarlandıklarında uzaktan eğitim, hayat boyu eğitim amacıyla kullanabilen, doğru ve güvenilir bilgi kaynaklarıdır.
İşte toplu veya tekil olarak ziyaret edebileceğiniz sanal müzelerin yer aldığı bazı web siteleri:
KTB Sanal Müze: Sanal müzeler alanındaki en kapsamlı internet sitesidir. Dijital dönüşümün deneyimlendiği yeni müzecilik anlayışı ile birçok müze, ören yeri ve tarihi yapıya Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “sanalmuze.gov.tr” ve “ktb.gov.tr” adreslerinden ulaşabilirsiniz.
Yerel Net Sanal Müze: Türkiye’de kültürel miras, turistik alanlar, milli parklar ve doğal koruma alanlarına sahip çıkmak, aynı zamanda turizm açısından turistik alanların tanıtımına katkı sağlamak amacıyla kurulan “yerelnet.org.tr” adlı site de tarih meraklıları, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müzelerini ziyaret etmenin yanı sıra Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin cami olmadan önceki müze hali 360 derecelik sanal turla gezebiliyorlar.
Google Arts & Culture: Dünyanın farklı noktalarındaki müzeleri ziyaret ederek, birkaç tıkla koridorlarında gezmeyi, birçok sanat eseriyle kültürel değeri yakından incelemeyi sağlayan “Google Arts & Culture”, sanatseverlerin tercih ettiği sanal ortamlar arasında yer almaktadır. artsandculture.google.com
360 TR Panaromik Türkiye: Cansız Hayal grubunun hazırladığı 360tr.com ile Türkiye’nin tüm şehirlerini, müzelerini ve tarihi yerlerini internet üzerinden Virtual Reality (VR) panoramik tarzında sanki ordaymış gibi gezilebilirsiniz. 360tr.com
EBA Sanal Tur: Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ‘nın sunduğu “Sanal Tur” ile Anıtkabir, Kurtuluş Savaşı Müzesi, Göbeklitepe Ören Yeri, Panaroma 1453 gibi 50’ye yakın müzeyi evinizden ziyaret edebilirsiniz. eba.gov.tr/muzeler
3D Mekanlar: 3D Mekanlar ile tarihî ve kültürel mekanları sanki oradaymışçasına gezebilirsiniz (VR gözlükle veya gözlüksüz). 360° panoramik fotoğraflarla hazırlanan sanal turlara ülke, şehir veya kategori seçerek ulaşabilirsiniz. Siteye ait Android ve İOS uygulamalarını tablet veya telefonunuza indirerek Sultan Ahmet Camii minaresinden İstanbul’u seyredebilir, Topkapı Sarayı’nda kutsal emanetler dairesini gezebilir, Eyfel kulesine çıkabilir, Piremitlerin içerisine girebilir, hatta Mars’ta etrafınıza bakınabilirsiniz. 3dmekanlar.com
İstanbul Oyuncak Müzesi: Şair ve yazar Sunay Akın tarafından 2005 yılında tarihi bir köşk içerisinde kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi, 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örneklerini sergilemektedir. Sunay Akın’ın 20 yılda 40’ı aşkın ülkedeki antikacılardan ve açık arttırmalardan satın aldığı oyuncakları, müzenin internet sitesinden 360 derece sanal tur ile inceleyebilirsiniz. istanbuloyuncakmuzesi.com
Sanal Gezinti: Gözle görülebilir her türlü iç ve dış mekanın ve etkinliğin bilgisayar ve internet ortamında interaktif olarak yukarı ve aşağı ve sağa sola olmak üzere 360°‘lik bir açı ile izlenmesini sağlayan bir uygulama olan sanal gezinti ile müzeler dışında şehirler, hastaneler, okullar, oteller, galeriler ve fuarlar gibi bir çok mekanı gezebilirsiniz. sanalgezinti.com
Müze Asist: Müzeler, sergiler, galeriler ve temassız etkileşime ihtiyaç duyan her alanda kullanılabilecek bir mobil rehber ve sanal tur uygulamasıdır. Müze Asist sistemine sahip müzeler içerisinde müzeye ait sanal turu başlatmak için seçeneği aktif hale getirdiğinizde, çevreniz ve müze ile ilgili bilgilere ve eser yakınlarında iken o eserle ilgili görsel, işitsel ve yazılı açıklamalara ulaşırsınız. muzeasist.com
Yukarıda belirttiğimiz sanal müzeler dışında dünyada da sıkça ziyaret edilen müzelere ait sanal müze ve bunların uygulamaları mevcut. İşte sizler için derlediğimiz “Dünya Müzeleri” ‘ne ait sanal tur siteleri:
Salvador Dali Müzesi (İspanya)
Ulusal Sanat Galerisi (Amerika
Konu ile ilgili sunu dosyasını indirmek için lütfen tıklayınız!
Konu ile ilgili tarama testini çözmek için lütfen tıklayınız!
Konu ile ilgili çalışma kağıdını indirmek için tıklayınız
Okulda bilişim dersini bu siteden işliyor öğretmenimiz. Çok güzel
Size ve öğretmeninize teşekkür ederiz 🙂