İnternette bir konu ile ilgili araştırma yaparken karşımıza konu ile alakasız bir çok seçenek te çıkmaktadır. Hem bu alakasız içerikleri elemek hem de zamandan tasarruf sağlamak amacıyla istediğimiz bilgiye kolay ve kısa yoldan ulaşmanın bir çok yolu vardır.
Özellikle en sık kullandığımız arama motoru olan Google üzerinden yaptığımız aramalarda neyi nasıl arayacağımızı bilmek işimizi oldukça kolaylaştıracaktır. Diğer arama motorlarının neler olduğunu ve web tarayıcılarla arasındaki farkların neler olduğunu Bilgi ve İletişim Teknolojilerini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme isimli yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Şimdi gelin bu ileri düzey arama tekniklerine sırasıyla bir göz atalım.
1- Sade Cümleler ve Anahtar Kelime Kullanarak Arama Yapmak
Arama yaparken sade cümleler kurmaya ve kurduğumuz cümlede bilgi sahibi olmak istediğimiz konu ile ilgili bir anahtar kelime olmasına dikkat edilmelidir.
Örneğin, arama yapmak istediğimiz konu klavye tuşlarının görevleri ile ilgili ise arama çubuğuna sadece “klavye” yazmak yaklaşık 29 milyon sonuç getirecek ve aramak istediğimiz konuyu bulmamız çok zor olacaktır.
Arama çubuğuna “klavye tuşları” yazmak yaklaşık 1.500.000 sonuç verecek yada bunun yerine “klavye tuşları görevleri” yazmak yaklaşık 53.000 sonuç verecek aramak istediğimiz sonuca daha da yaklaşmamızı sağlayacaktır.
2- Büyük / Küçük Harf ve Özel Karakterler ile Uğraşmayın
Google arama algoritması yazım hatalarını otomatik olarak düzelteceğinden büyük/küçük harflere ve &, é, !, ?, â, gibi özel karakterlere dikkat ederek arama yapmak hemen hemen aynı sonuçları verecektir.
Örneğin; “Türk Dili Dergisi” ile “türk dili dergisi” size aynı sonucu verecektir. Ya da “dahi bilim adamı” diye arama yaptığınızda yaklaşık 9 milyon sonuç çıkacakken “dâhi bilim adamı” diye arama yaptığınızda yaklaşık 13 Milyon sonuç ile karşılaşacaksınız.
3- Soru Kelimeleri Yerine Esas Anahtar Kelimeleri Kullanın
“Kimdir”, “Nerededir” gibi soru ile biten cümleler yerine esas aramak istediğiniz konu ile ilgili anahtar kelimeler kullanmak işinizi kolaylaştırabilir. Örneğin; “En yakın pastane nerede?” yerine “pastane bakırköy” yazmak ya da “bugün hava durumu nasıl olacak?” yerine “hava durumu istanbul” yazmak çoğu zaman size zamandan tasarruf sağlayacaktır.
Ancak daha az arama sonucu içerisinde daha detaylı bir bilgi almak için kimi zaman soru cümleleri ile arama yapmak ta işimizi kolaylaştırabilir. Örneğin; “Bilgisayara format nasıl atılır?” gibi…
4- Bağlaç Kullanmamaya Dikkat Edin
Arama sonuçlarının uzamaması ve daha doğru sonuçlar elde etmek adına kelimelerinizin arasına ve, veya gibi bağlaçlar kullanmamanızı öneririz. Çünkü bu bağlaçlar tüm cümlelerde sıklıkla kullanılmaktadır. Eğer ve bağlacını kullanma amacınız iki kelimenin de birlikte aranması ise birazdan aşağıda da anlatacağımız + parametresini kullanmanız faydanıza olacaktır. Eğer veya bağlacını ya şu olsun ya da bu olsun amacıyla kullanacaksanız kelimeler arasına düz çizgi | koyabilirsiniz. Örneklendirme için aşağıdaki başlıkları inceleyebilirsiniz.
5- Yapım ve Çekim Eklerinden Arındırılmış Kök Kelimeler Kullanın
Arama çubuğuna bir çok ek almış kelimelerin yer aldığı cümleler yerine bu sitelerde geçmesi daha olası olan kelimelerin köklerini kullanarak arama yapmak sizi saha doğru sonuçlara götürecektir.
Örneğin; ” Başım ağrıyor” yazarak arama yapmak yerine “baş ağrısı” yazmak sizi daha doğru sonuçlara götürecektir.
6- Google ile Sesli Arama Yapmak
Google’da arama çubuğunun yanında yer alan mikrofon simgesine tıklayarak sesli arama yapabilirsiniz. Sesli aramalarda da yukarıda belirttiğimiz yöntemleri kullanmanız doğru sonuçlara ulaşmanız için fayda sağlayacaktır.
7- Google Görsellerde Arama Yapmak
Google arama motorunun sağ üst köşesinde yer alan “Görseller” bağlantısına tıkladığımızda karşımıza gelen sayfadan aramak istediğimiz resim veya fotoğrafın adı, türü, rengi gibi özelliklerini yazarak arama yapabilirsiniz.
Aramamızı yaptıktan sonra gelen sonuç ekranındaki “Araçlar” butonunda yer alan boyut, renk, tür, zaman, kullanım hakları seçeneklerinden istediğimiz sonucu filtreleyebiliriz. Örneğin; çiçek kelimesini arattıktan sonra boyut aracından “büyük” ,renk aracından “kırmızı”, tür aracından “gif”, zaman aracından “Son 24 Saat” ve kullanım hakları aracından “creative commons” seçeneklerini seçtiğinizde karşınıza yasal olarak son 24 saat içerisinde yayınlanmış boyutu büyük hareketli kırmızı çiçek resimleri gelecektir.
Görsellerde arama yapmanın bir diğer özelliği ise arama çubuğundaki fotoğraf makinesi simgesine tıklayarak cihazınızda kayıtlı olan ya da bir internet sitesinde yer alan resmin benzerlerini bulmanızı sağlamaktır.
8- Google Gelişmiş Arama Özelliğini Kullanmak
Google’da arama yaparken özellikle aramak istediğimiz bir kategori, alan, yer ve zaman dilimi varsa google fitre araçlarını ve “gelişmiş arama” özelliğinden faydalanabiliriz. Bu özellikleri kullanmak için öncelikle aramak istediğimiz kelimeyi aratıp çıkan sonuç ekranına geliyoruz.
Bu ekrandaki arama çubuğunun altındaki “Görseller” butonuna tıkladığımızda aradığımız kelime ile ilgili görsellere, “videolar” butonuna tıkladığımızda ise aradığımız kelime ile ilgili videolara ulaşabiliriz.
Aynı bölümde yer alan diğer seçeneklere tıklayarak ta aradığımız kelimenin içinde geçtiği “Haberler”, “Kitaplar”, “Konumlar”, “Alışveriş”, “Uçuş Arama” ve “Finans” gibi arama filtrelerinden faydalanabiliriz.
Sonuç ekranının sol tarafında yer alan dişli simgesine yani “Ayarlar” butonuna tıkladığımızda karşımıza gelen yan barda ise “Gelişmiş Arama” seçeneğine tıkladığımızda ise arama sonuçlarında istenen ya da istenmeyen kelimeleri girerek ve dil, zaman, konum gibi daha gelişmiş filtreleme seçeneklerini kullanabilirsiniz.
9- Hızlı ve Nokta Atışı Sonuçlar için Parametreler Kullanmak
Google arama motorunda daha hızlı sonuçlar almak ve aradığımız sonuca en doğru şekilde ulaşmak için gelişmiş arama özelliğine ek olarak sonuçları daha da özelleştirerek filtreleyen bazı parametre kullanımları mevcuttur. Bu parametreler şunlardır;
Tırnak (“”) İçinde Yazmak
Arama istediğimiz kelimeyi tırnak içerisinde yazmamız o kelime veya kelimelerin sonuçlar içerisinde kesin olarak geçmesini istediğimiz anlamına gelir. Ayrıca birkaç kelimeden oluşan bir aramayı tırnak içerisinde belirtmemiz o kelimeleri bir bütün olarak aramamızı sağlayacaktır.
Örneğin; bilişim teknolojileri olarak arama yaptığımızda bilişim ve teknolojileri kelimeleri ayrı ayrı aranacak ve içerisinde teknolojileri kelimesi geçmeyen siteler de listelenecekken “bilişim teknolojileri” cümlesi bir bütün olarak aranacak ve aradığımız sonuca daha hızlı ulaşmamız sağlanacaktır.
Artı (+) İşaretini Kullanarak Kesin Kelime Aramak
Aramak istediğiniz birden fazla kelime arasında sonuçlarda kesin görünmesini istediğiniz bir kelime varsa başına + işaretini koymanız yeterli olacaktır. Örneğin; bilişim teknolojileri olarak arama yaptığınızda bilişim ve teknolojileri kelimelerinin ayrı ayrı da geçtiği siteler listelenecekken bilişim +teknolojileri olarak arama yaptığınızda teknolojileri kelimesinin kesin yer aldığı siteleri getirecektir.
site: ile Belirli Bir Siteye Ait İçerikleri Aramak
site: kısayol ifadesini kullanarak sadece belirli bir site içerisinde geçen kelimelerin yer aldığı sonuçlara ulaşabilirsiniz. Ya da bir site uzantısı yazdığınızda yalnızca o uzantıya sahip siteleri listeleyebilirsiniz.
Örneğin; site:www.bilisimle.com konu anlatımları yazarak arama yaptığınızda bilişimle.com sitesinde yer alan tüm konu anlatımlarına ulaşabilirsiniz. Ya da site:.gov şeklinde kullanabilirsiniz.
Bir diğer kullanım şekli de aranacak kelimeye site: ifadesini eklemektir. Örneğin yardım site:www.google.com.tr ifadesi www.google.com.tr içerisinde yardım konularıyla ilgili sayfaları bulur. yardım site:com ifadesi .com uzantılı URL’lerde yardım hakkında sayfalar bulur. “site:” ile etki alanı arasında boşluk olmamalıdr.
allintext: Kullanarak Belirli Bir Cümle Aramak
Tırnak içersinde kullanmak ile aynı görevi görür ancak daha kapsamlı sonuçlar verir. Örneğin; arama çubuğuna tırnak içerisinde “Bu zararlı yazılımlar, dosyalarınızı imha edebilir ,kötü niyetli kişilere hakkınızdaki her türlü kişisel bilgiyi verebilir” yazıp arattığımızda 1 adet sonuç listelerken allintext:Bu zararlı yazılımlar, dosyalarınızı imha edebilir ,kötü niyetli kişilere hakkınızdaki her türlü kişisel bilgiyi verebilir şeklinde arattığımızda 4 adet sonuç vermektedir.
Eksi (-) İşareti ile Sonuçlarda Eleme Yapmak
Başına eksi – işareti koyarak sonuçlar içerisinde yer almasını istemediğiniz kelimeleri ya da istemediğiniz siteleri çıkararak arama sonuçlarını getirir. Örneğin; Bilişim -teknolojileri ve yazılım olarak arama yaptığınızda içerisinde bilişim ve yazılım kelimelerinin geçtiği fakat teknolojileri kelimesinin geçmediği sonuçları listeleyecektir. Ya da bilişimle gelecek olarak arama yaptığınızda 2. sırada facebook bağlantısı görünürken bilişimle gelecek -facebook olarak arama yaptığınızda listelemede facebook sitesi görünmeyecektir.
filetype: ile Uzantıya Göre Dosya Aramak
Yalnızca belirli bir uzantıya sahip dosyaları bulmak için kullanılan filetype: kısayolu ile istediğiniz kelimelerin geçtiği dosyaları kolayca bulabilirsiniz.
Örneğin; bilişim teknolojileri filetype: pdf olarak arama yaptığınızda içerisinde sadece bilişim teknolojileri kelimelerinin geçtiği pdf dosyaları listelenecektir. Aynı şekilde docx, pptx, xlsx gibi uzantılara sahip dosyaları da bu şekilde kolayca bulabilirsiniz.
Bir Kısmını Unuttuğunuz Cümleleri İki Yıldız (* *) ile Bulma
Bazen bir şarkı sözü ya da bir atasözünün bir kısmını hatırlıyor ya da sonunu unutmuş olabiliriz. Bu gibi durumlarda cümlenin unuttuğumuz bölümüne aralarda iki adet yıldız (* *) sembolü koyduğumuzda cümlenin tamamını kolayca bulabiliriz. Örneğin; * * eken * * biçer yazdığımızda google bize “rüzgar eken fıtına biçer” sözünün geçtiği siteleri listeleyecektir.
Tek Yıldız (*) Kullanarak Boşluğu Google’a Bırakma
Arama istediğiniz kelimelerin arasına tek yıldız koyduğunuzda google burayı bir boşluk olarak değerlendirecek ve kendisi dolduracaktır. Örneğin; dünyanın en * insanları diye arama yaptığınızda karşınıza”Dünyanın “en ilginç” , “en güçlü” , “en zayıf”, en komik” insanları gibi sonuçlar gelecektir.
location: ya da loc: ile Belirli Bir Konumda Arama Yapma
Eğer sadece belirli bir şehir veya konumdaki sonuçlara ulaşmak istiyorsanız arama yapmak istediğiniz kelimeden sonra location: ya da kısaca loc: ifadesini kullanabilirsiniz. Örneğin; Tiyatro location:İstanbul yazdığınızda İstanbul’daki tiyatro ve gösterilere ulaşabilirsiniz.
Yan Yana İki Nokta (..) Kullanarak Sayılar Arası Arama
İki sayı arasına yan yana iki nokta (..) koymak o sayılar arasındaki sonuçları getirecektir. Örneğin; 49..55 ekran yazdığınızda 49,50,51,52,53,54,55 ekran olan cihazları ayrı ayrı arayıp listeleyecektir.
define: ile Kelimelerin Anlamını ve Okunuşunu Öğrenin
Anlamını ve okunuşunu öğrenmek istediğiniz İngilizce kelimeler için define: ifadesini kullanabilirsiniz. Örneğin; define: information technology yazdığınızda bu kelimenin Türkçesinin Bilişim Teknolojisi olduğunu, nerelerde kullanıldığını ve sesli asistan yardımıyla telaffuzunun nasıl olduğunu öğrenebilirsiniz.
Or ya da Düz Çizgi (|) Kullanarak İki Farklı Aramayı Aynı Anda Yapın
İngilizce or kelimesi Türkçede “ya da” anlamına gelir. Bu kelimenin sembol olarak karşılığı ise düz çizgidir (|). Arama yaparken bu or ya da düz çizgi kullanmak “bu ya da şu kelimeyi ara” anlamına gelir. Örneğin; görsellerde mavi kırmızı çiçekler yazarak arama yaptığınızda hem mavi rengi hem de kırmızı rengi aynı anda barındıran çiçekler listelenecekken mavi or kırmızı çiçekler ya da mavi | kırmızı çiçekler olarak arama yaptığınızda sadece mavi renkte olanlar ile sadece kırmızı renkte olan çiçekler ayrı listelenecektir.
# ve @ İşaretleri ile Sosyal Medya Aramaları Yapın
Sosyal ağlardaki hashtag (etiketleri) aramak için diyez ya da sharp olarak bilinen # işaretini, kullanıcıları ararken de kuyruklu a ya da ET işareti olarak tabir edilen @ sembolünü kullanabilirsiniz.
translate: ya da Sözlük ile Direkt Çeviri Yapın
translate: ya da sözlük: ifadelerinin yanına çevirisini yapmak istediğiniz kelime ya da cümleyi yazdığınızda google translate ya da herhangi bir sözlük aracına giriş yapmadan direkt olarak çeviri yapabilirsiniz.
related: ile Benzer Siteleri Arayın
related: ifadesinden sonra yazacağınız site adresi ya da kelime ile ilişkili olan farklı siteleri listeler. Örneğin; related:google.com gibi…
Tilde (~) İşareti ile Eş Anlamlı ve Benzer Sözcük Aramaları Yapın
Aramak istediğiniz kelimenin önüne tilde ~ işareti koyduğunuzda o kelime ile benzer ya da eş anlamlı kelimelerin de içerisinde geçtiği sonuçları listeler. Klavyenizden tilde ~ işaretini yazmak için Alt Gr tuşu ile Ü harfine birlikte basmanız gerekmektedir.
info: ile Sitelere Ait İletişim ve Bilgi Sayfalarını Arayın
info: ifadesinden sonra bir web siteye ait adresi yazdığınızda o sitenin iletişim, hakkımızda ve gizlilik politikaları sayfalarına ulaşabilirsiniz. Örneğin; info:bilisimle.com
cache: ile Bir Sitenin En Son Kayıt Edildiği Halini Görüntüleyin
cache: ifadesinden sonra bir web sitesi adresi yazdığınızda o sitenin google tarafından en son kayıt altına alındığı hali ile görüntüleyebilirsiniz. Örneğin; Bu yazımızı okudunuz ve sitemizden çıktınız. Siz çıktıktan 3 saat sonra biz bu içeriği sildik. İki gün sonra da bu yazılar size tekrar lazım olduğunda sitemize girdiniz ve bulamadınız. İşte bu noktada cache: ifadesi işinize yarayacaktır. Arama çubuğuna cache:www.bilisimle.com yazdığınızda eğer google sitemizi bu içeriği silmeden önce kaydetmişse aradığınız içeriğe ulaşabilirsiniz.
Bu gibi durumlarda archive.org sitesinden de faydalanabilirsiniz. Archive.org sitesi tüm web sitelerinin belirli aralıklarla kaydını tutarak arşivlemektedir. Örneğin; http://archive.org/web/ adresindeki arama çubuğuna www.google.com yazıp çıkan takvimden 1999 yılının Ocak ayını seçtiğinizde Google’ın henüz beta sürümünün yayınlandığı halini görebilirsiniz.
Aynı şekilde archive.org sitesinin yukarıdaki menüsünden faydalanarak bir oyun veya uygulamanın da eski versiyonlarını görüntüleyebilirsiniz.
Bu yöntemin tersini yapan site ise Archive.is ‘dir. Bu site ile dilediğiniz sitenin anlık halini kayıt altına alarak daha sonra kaydettiğiniz şeklini görüntüleyebilirsiniz.
Web Site URL ve Başlık Alanlarında Aramalar Yapın
İnternet sitelerinin bağlantılarında ya da site başlıklarında geçen kelimeleri aratmak istiyorsanız aşağıdaki ifadelerden faydalanabilirsiniz.
inurl: Belirtilen ifadeyi URL içerisinde arar. Örneğin [inurl:google arama] ifadesi, URL’sinde “google” kelimesi ve belgenin içerisinde herhangi bir yerde (URL’sinde ya da değil) “arama” kelimesi geçen belgeleri döndürecektir. “inurl:” ile sonraki kelime arasında boşluk olmamalıdır.
allinurl: Belirtilen ifadeleri URL içerisinde arar. Örneğin [allinurl:google arama] ifadesi URL’sinde “google” ve “arama” kelimeleri geçen belgeleri döndürecektir.
intitle: Belirtilen ifadeyi başlıkta arar. Örneğin [intitle:google arama] ifadesi, başlığında “google” kelimesi ve belgenin içerisinde herhangi bir yerde (başlıkta ya da değil) “arama” kelimesi geçen belgeleri döndürecektir. “intitle:” ile sonraki kelime arasında boşluk olmamalıdır.
allintitle: Belirtilen ifadeleri başlıkta arar. Örneğin allintitle:google arama ifadesi başlığında “google” ve “arama” kelimeleri geçen belgeleri döndürecektir.
allinanchor: ya da inanchor: Sadece anahtar terimler ve kelimeler kısmında geçen sonuçları getirir.
Uçuş Kodunu Yazarak Bir Uçağın Sefer Tarihini ve Saatini Öğrenin
Arama çubuğuna bir uçağa ait uçuş kodunu yazdığınızda o uçağın planlanmış en yakın zamandaki uçuş tarihi ve yerini google size söyleyecektir. Örneğin, TK1453 olarak arama yaptığımızda google bize Türk Hava Yollarının İstanbul-Napoli seferini yapacak uçağının kalkış ve varış saatlerini gösterdi.
İstediğiniz Şehrin Gün Doğumu ya da Gün Batımı Saatlerini Öğrenin
Sunrise / sunset ya da gün doğumu /gün batımı kelimelerinin yanına şehir ismi yazdığınızda o şehrin gün doğumu ya da gün batımı saatlerini verecektir. Örneğin; gün doğumu gaziantep gibi
Time: ile İstediğiniz Şehirde Saatin Kaç Olduğunu Öğrenin
time: ifadesinin yanına saatini öğrenmek istediğiniz şehrin adını yazdığınızda o şehirde şu an saatin kaç olduğunu öğrenebilirsiniz. Örneğin; time:new york gibi…
Bulunduğunuz Yerin Namaz Vakitlerini Öğrenin
Google arama çubuğuna namaz vakitleri yazarak arama yaptığınızda bulunduğunuz konumun namaz vakitlerini verir. Bu ifadenin başına ya da sonuna şehir isimleri de yazarak farklı şehirlerin namaz vakitlerini öğrenebilirsiniz.
Matematiksel İşlemler ve Formülleri Yazarak Hemen Sonuca Ulaşın
Arama çubuğunu bir hesap makinesi gibi kullanabilirsiniz. Örneğin; 763+458 yazdığınızda google hemen size sonucu gelişmiş bir hesap makinası ile gösterecektir. Ayrıca trigonometri, türev, integral gibi matematiksel ifadelerde formül yazdığınızda sonucu size grafikle verecektir. Örneğin; arama çubuğuna cos(x)/(y*-9) yazdığınızda bu formülün grafiğini görebilirsiniz.
Google’ı Birim Çevirici Olarak Kullanın
Arama çubuğuna “3 m kaç cm” ya da “38 dolar kaç Euro” gibi ifadeler yazarak uzunluk, ağırlık, para, sıcaklık gibi birimleri çevirebilirsiniz.
Posta Kodu Kullanarak Haritalarda Arama Yapın
Google arama çubuğuna bir yere ait posta kodunu yazdığınızda google haritalarda o yere ait haritayı görüntüleyebilirsiniz. Örneğin; 06140 yazdığımızda Ankara Altındağ Hasköy haritası karşımıza gelecektir.
10- Google Paskalya Yumurtaları ile Eğlenceli Aramalar
Google’ı kullanarak eğlenceli ve bir o kadar da ilginç aramalar yaparak farklı deneyimler kazanabilirsiniz.
zar at: Arama çubuğuna “zar at” ya da “roll the dice” yazdığınızda 4, 6, 8, 10, 12, 20 sayılık farklı zarları atarak eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz. Üstelik bu sayıları +- kullanarak artırmak ya da azaltmak ta mümkün.
flip a coin: Eğer yanınızda bir bozuk para yoksa flip a coin yazarak “yazı tura” atmak için google’ı kullanabilirsiniz.
spinner: Zar atmanın çarkıfelek versiyonu diyebiliriz.
askew: Arama sonuç ekranını sağa doğru hafif yatık şekilde getirir.
do a barrel roll: Arama sonuç ekranına takla attırır.
recursion: Özyineleme anlamına gelen bu kelimeyi arattığınızda ‘Bunu mu demek istediniz: Recursion’ ifadesinden kurtulamıyorsunuz.
mentalplex: Arama çubuğuna mentalplex yazıp “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonuna tıkladığınızda Google’ın 2000 yılındaki versiyonuna dönüyorsunuz.
<marquee>: Google’da bulunan sonuç sayısı ve hızının belirtildiği satırı sola doru kaydırır.
zerg rush: Arama çubuğuna zerg rush yazıp “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonuna tıkladığınızda sayfanın her tarafından google’ın sarı ve kırmızı “o” harflerinin yağdığını ve çıkan sonuçları yediğini göreceksiniz. Biraz beklerseniz de tüm sonuçlar bittikten sonra sizi bir sürpriz karşılıyor. “Good Game”
Ayrıca sağ üstte yer alan menüden de google’ın küçük oyunlarından birini seçip oynayabilirsiniz.
<blink>: Göz kırpmak anlamına gelen blink kelimesini <> işaretlerinin arasında yazıp arattığınızda listelenen blink kelimelerinin kalın yazıldığını ve yanıp söndüğünü göreceksiniz.
metronom: Karşınıza hızını ayarlayabileceğiniz bir metronom aracı çıkar.
random number: rastgele bir sayı üretir.
go google.com Google Gravity: Arama çubuğuna “go google.com Google Gravity” yazıp “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonuna tıkladığınızda google’ın parçalandığını göreceksiniz.
festivus: Bu kelimeyi arattığınızda ekranın sol tarafına hiç bir işe yaramayan gri bir festivus direği geliyor. Google, noel ağacı yerine direk kullanılması ile ilgili bir festival olan festivusa atıf yapmak amacıyla bu özelliği koymuştur.
11- Google Alert (Alarm)
Google’ın bu özelliğini kullanarak istediğiniz bir kelime veya başlık ile ilgili içerik internete düştüğünde anında mail yoluyla haberdar olabilirsiniz. https://www.google.com/alerts
12- Google Doodle Oyunları
Google ile eğlenceli vakit geçirmenin bir başka yolu da doodle oyunları. Arama çubuğuna Pacman, Solitaire, Yılan Oyunu veya Tic Tac Toe gibi oyunlardan bir tanesinin adını yazıp arattığınızda anında karşınıza oyun geliyor. Burada tek yapmanız gereken “Oyna” butonuna tıklamak.
Peki internetiniz mi yok. Google amca sizi de düşündü. Dinozor oyunu ile sadece space tuşunu kullanarak bu eğlenceli oyunu oynayabilirsiniz.
NOT: Siz de Google arama çubuğuna şu formülü yazıp çıkan sonucu bize yorumlarda belirtirseniz çok seviniriz. (sqrt (cos (x)) * cos (500 * x) + sqrt (abs (x)) -0.4) * (3-x * x) ^ 0.1
Paskalya yumurtaları çok eğlenceli. Hepsini tek tek denedim 🙂
Umarım faydalı olmuştur 🙂